Напишете дума/думи за търсене

Харуки Мураками - "поп писателят", презиран от своите

Много от книгите на Харуки Мураками са постигнали същия успех като сагата за Хари Потър на Дж. К. Роулинг. Неговите озадачаващи герои, неговите сюрреалистични светове и деликатността на емоциите, които той предава, завладяха света.

В книгите на този японски автор основни понятия като самота, страх или разбиване на сърцето се смесват със сюрреалистичното чрез широк спектър от символика и прекрасни, подобни на сънища, прозрения. Мураками е най-продаваният автор и вечен кандидат за Нобелова награда за литература.

Когато за пръв път се задълбочите в някоя от книгите му, се случва нещо очарователно. Вие вярвате, че всеки един от тези редове е написан за вас и само за вас. Малко автори могат да направят това толкова лесно, колкото той.

Главните герои на Мураками винаги са наблюдатели. Те любопитно очакват нещата да им се случат: странно телефонно обаждане, изгубена котка, портал към друго измерение, което кара любимият ти да изчезне... Фантастичните неща взаимодействат с обикновените, без да се превръщат в магическия реализъм на Габриел Гарсия Маркес. Това е така, защото в историите на Мураками може да оцените всичко, сякаш сте в ярък сън.

За Харуки Мураками писането е като да мечтаеш. В неговите книги може да намерите много отворени врати, които водят към друг тип съзнание, свят с много възможности, животни, които стават пророци, и сексуалност.

Мураками е Дейвид Линч на буквите и това прави изкуството му твърде характерно за едни и просто възвишено за други.



Мечтател, който обича джаз музиката

Мураками е роден в Киото през 1949 г. Неговите родители са му внушили да е отворен към различните култури. И двамата са професори по литература, поради което той от малък има достъп до много щатски книги и музика. Израства с класическите американски романи от 50-те и 60-те и обича джаза като дете.

Въпреки че учи литература в университета Васеда, той едва стъпва в класните стаи. Животът му е съсредоточен около музиката и върху нощната вселена на баровете в големите градове. Работи в магазин за плочи и по-късно отваря джаз бар на име Peter Cat в Кокубунджи, Токио.
Запознава се с бъдещата си съпруга Йоко в университета Васеда. Тя споделя любовта му към музиката и му помага със заведението до началото на 80-те. През тези години първите му публикации излизат на пазара. Най-големият му успех обаче е през 1986 г. с „Норвежка гора”. След това Мураками решава да се впусне в ново приключение - напуска Япония, за да отиде да живее в Европа и САЩ.

Дистопични вселени, преводи и Нобелова награда, която не е дошла
През 1995 г. Харуки Мураками решава да се върне временно в Япония след голямото земетресение в Ханшин и газовата атака със зарин в токийското метро, за която поема отговорност сектата „Аум Шинрикьо”. И двете трагични събития го вдъхновяват да напише известните си произведения Underground (1997) и „След земетресението” (2000).

В други удивителни творби като „Спутник, моя любов”, Мураками изследва природата на привързаността, докато разказва историята за изчезването на младия писател Сумире. Други романи като „Кафка на плажа” (2002), „След мръкване” ( 2004) и 1Q84 (2009) се ровят в дистопичните вселени.

Неговата символика, размисли и сюрреализъм улавят и смущават читателя едновременно. Малко писатели са успели да създадат такъв особен стил, който заслепява милиони хора.
Харуки Мураками е един от най-продаваните автори, въпреки това Нобеловата награда за литература, която изглежда е точно зад ъгъла за него, винаги го подминава.

Преди активно да се захване с писане, той работи като преводач от английски. Превежда произведението на онези, които смята за най-големите си вдъхновения: Реймънд Карвър, Ф. Скот Фицджералд, Джон Ървинг, Реймънд Чандлър.

Освен писането Мураками обича котки, има страст и към спорта. Води активен начин на живот и участва в маратони и триатлони.

Стилът на Харуки Мураками
Мураками наскоро се върна към художествената литература с „Убийството на Командора” - огромен роман от две части, където той се задълбочава в обичайните си теми: любов, самота и работа.
Хората по целия свят го обичат. Въпреки това родината му го счита чужденец. Заради това, че предпочита американската култура пред японската, сънародниците му го наричат "поп писател".

Към днешна дата книгите му са преведени на 42 различни езика. Способността му да смесва емпирични и подобни на сънища неща и оригиналният му начин да добавя свръхестествени елементи към историите е нещо, което завладява читателите по света. Защото въпреки странността на неговата символика, всеки може да се идентифицира с нея: това е реалност, пълна с обич, страх и самота.

Харуки Мураками: Болката е неизбежна. Страданието е въпрос на избор

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X