Напишете дума/думи за търсене

Анаис Нин: Не може да спасявате хората, може само да ги обичате

Анаис Нин е родена във Франция, но емигрира в САЩ и получава гражданство - ход, който скандализира много хора. Тя е първата жена, публикувала еротични истории в Америка. Нейният пряк и несдържан стил е шокиращ за някои. Най-забележителното в романите й обаче не е еротичното съдържание, а по-скоро размишленията за това какво означава да бъдеш човек. Представяме ви някои от най-запомнящите се цитати от Анаис Нин, характерни с тяхната оригиналност и честност.

Някои от тях са от седемтомния комплект „Дневниците на Анаис Нин“ (общо над 35 000 страници). Този автор започва да води дневник, когато е на 11 години, и никога не е спирала.
Някои от най-известните й цитати идват от кореспонденцията й с Хенри Милър. Започнали да си пишат писма, когато тя била на 27, което продължило до смъртта ѝ. Двамата се превръщат в една от емблематичните двойки на литературния свят.

1. За смелостта


С други думи, смелостта е това, което определя мащаба и качеството на живота ни.
Тя е напълно права. Страхът ни ограничава границите, независимо дали говорим за идеи или пространства и преживявания. Смелостта, от друга страна, е силата, която ни кара да преминем границите и да разширим кръгозора си.

2. За начина, по който стоят нещата


С две думи, нашата реалност е лична конструкция.
Всеки индивид „филтрира“ реалността през призмата на своите желания, страхове и лична история. В резултат това, което определяме като „реално“, не е точно това, което някой друг ще види. Субективността определя как всеки човек вижда света.

3. За любовта


Тази реалистична перспектива е остър контраст с по-популярния романтичен възглед за любовта.
Романтиците вярват, че любовта е отговорът и спасението. В действителност обаче всеки трябва да се справи със своята съдба, която е резултат от вътрешни и външни фактори. Никой и нищо не може да промени това. Ако наистина обичаш някого, не се опитваш да го промениш. Просто го обичаш.

4. За света, който изграждаме


Много хора вярват, че единствените, отговорни за положителната промяна, са хората около тях или самият свят. Единственият човек, който може да промени нашата реалност, сме ние.
Нашата задача е да изградим живот, който искаме да живеем. Когато направим това, хората около нас също ще бъдат по-щастливи.

5. За края на любовта


Най-интересното в този цитат е препратката й към „източника“ на любовта.
Любовта не се ражда в празнота. Има фактори и мотиви, които отстъпват място на любовта. Произходът на любовта е там, където се крие нейната същност. Ако искаме да запазим любовта жива, трябва да се върнем към нейната същност отново и отново.

6. За срама


Първо, тя го определя като лъжа, а след това като нещо, което идва от другите хора, а не от нас самите.
Срамът съществува само защото някой извън нас го посочва. Когато това се случи, ние чувстваме, че това кои сме или това, което правим, не е достойно и трябва да го скрием. Срамът идва от кредита, който давате на мнението на друг човек, който вижда само част от историята.

7. За страха от смъртта


Смъртта е често срещана тема в литературата и писането на Анаис Нин. Тя често разсъждаваше върху нея и нейните последици. 
Страхът от смъртта идва от изправянето пред възможността някой ден да престанеш да съществуваш. Че ще се разтвориш в нищото. Ако не сте прекарали време в опити да определите движещата сила на живота си, тогава ще се страхувате повече от смъртта. Може би защото чувствате, че има твърде много неща, които не сте направили, твърде много неща, които не сте се осмелили да направите.

Тези цитати от Анаис Нин са само малка извадка от нейното брилянтно творчество. Тя беше писател, който се противопоставяше на табута и предразсъдъците и имаше смелостта да бъде себе си. Тя въплъти написаното от нея за любовта, че това е универсално човешко чувство без бариери.

Мъдри цитати от Леонардо да Винчи

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X