Напишете дума/думи за търсене

Съвети за перфектните зеленчуци на грил

Дойде времето на грила, а един от най-добрите начини да приготвим зеленчуци е именно този – да ги гриловаме. На грила те придобиват дълбок, опушен вкус, който ги превръща в нещо толкова вкусно, че може да направи дори най-упоритите месоядци в любители на вегетарианската храна. Просто няма друга техника, която да придава на зеленчуците толкова дълбоко пикантен вкус.

Но печенето на зеленчуци на скара само звучи лесно. Понякога външността изгаря, преди зеленчуците да омекнат, а понякога те изгарят твърде бързо целите. Затова събрахме едни от най-често срещаните грешки, които хората допускат, когато пекат зеленчуци, както и съвети как да подобрите техниката си и да имате вкусно и разнообразно лятно меню на трапезата си.

Подгответе по-твърдите зеленчуци предварително

Въпреки че можете да печете почти всеки зеленчук, някои зеленчуци са по-подходящи за печене на скара, отколкото други. Зеленчуците като тиквички, лук и чушки са перфектен избор – те стават нежни, без да изгарят отвън. По-твърдите зеленчуци като картофи и целина са малко по-сложни за печене на скара. Готвенето им отнема повече време, което означава, че външността може да изгори, докато вътрешността се готви.
Един от начините да заобиколите този проблем е като ги подготвите предварително, за да не рискувате да ги изгорите. За повечето зеленчуци това може да бъде постигнато чрез микровълнова печка или леко сваряване, докато се сготвят на половина.

Достатъчно ли ги подправяте

Точно като месото, зеленчуците се нуждаят от подходяща подправка, за да разгърнат ароматите си. Солта е от основно значение, но освен това трябва да ги подправяте също толкова добре, колкото пържолите, пилето и всяко друго месо.
Подправете ги по своя вкус – мащерка, розмарин, чесън, чубрица, копъл, магданоз, целина – има безброй подправки, които им отиват. Направете своя собствена смес за подправки – това също ще бъде страхотно.

Не ги овалвайте в купешки сосове, пълни със захар

Зеленчуците, оваляне в сладки глазури (като закупен в магазина сос за барбекю, балсамова глазура или сладко-кисел сос), имат тенденция да се карамелизират и изгарят, когато са на скарата.
Вместо да използвате тези сосове с високо съдържание на захар като марината, придържайте се към маринати на основата на зехтин или оцет, които ще придадат на зеленчуците ви вкус, без да горят.

Омазнявайте решетките на барбекюто

Намазването на решетките на барбекюто е най-полезното нещо, което може да направите, за да предотвратите залепването на зеленчуците.
Просто потопете сгъната хартиена салфетка в няколко супени лъжици рапица или растително масло и използвайте щипки, за да я плъзнете през решетките на скарата, докато са горещи. Тази техника е по-добра от потапянето на самите зеленчуци в мазнина..

Не опитвайте да печете малки зеленчуци без грил кошница или шишчета

Малките зеленчуци, които имат тенденция да падат през решетките (като аспержи и малки гъби), могат да бъдат сложни за готвене на скара.
За тях използвайте кошница за грил. Поставяте я директно върху решетките и слагате храната си в нея. За по-големите зеленчуци, които все още са склонни да падат през решетките (като брюкселско зеле), металните шишчета могат да бъдат от страхотна полза. Просто нанижете зеленчуците директно на тях и няма нужда да се притеснявате, че ще паднат.

През цялото време ги печете на силен огън – това е грешка

Въпреки че може да е изкушаващо, с печенето на зеленчуци на силен огън през цялото време рискувате да ги изгорите, преди да са сготвени.
За повечето продукти се изисква да ги стартирате на силен огън и след това да намалите огъня до среден, за да завършите приготвянето им. Можете също така да се възползвате от горещите точки на грила си и да стартирате зеленчуците си там, където е най-горещо, а после да ги преместита в по-хладната част.

Как да готвим здравословно барбекю

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X