Напишете дума/думи за търсене

Тези хора имат под 10 сексуални партньори в живота

Ново изследване установи, че наличието на 10 или повече сексуални партньори в живота изглежда е свързано с по-висока честота на диагностициране на рак.

Проведено от изследователи от Канада, Виена, Италия, Обединеното кралство и Турция, новото проучване проследява национално представителна извадка от 2 377 мъже и 3 185 жени на 50 и над 50.

Участниците бяха попитани колко сексуални партньори са имали през живота си, като отговорите са категоризирани като нула към едно; две до четири; пет до девет; и 10 или повече сексуални партньори.

Участниците също бяха помолени да оценят собственото си здраве, включително всички дългосрочни условия, и да предоставят информация за тяхната възраст, етническа принадлежност, семейно положение, доходи на домакинството, статус на тютюнопушене, нива на физическа активност и всякакви депресивни симптоми.

Констатациите, публикувани онлайн в списанието BMJ Sexual & Reproductive Health, показват, че има статистически значима връзка между броя на сексуалните партньори през целия живот и диагнозата рак както при мъжете, така и при жените.

По-конкретно, мъжете, които съобщават за два до четири сексуални партньори през целия живот, са били с 57% по-склонни да бъдат диагностицирани с рак, отколкото тези, които са докладвали нула към едно, а тези, които са докладвали 10 или повече партньори, са били с 69% по-висока вероятност да получат диагноза рак.

При жените тези, които съобщават, че имат 10 или повече партньори, са с 91% по-голяма вероятност да бъдат диагностицирани с рак в сравнение с жените, които съобщават за нула до един сексуален партньор.

Резултатите също така показаха, че при жените наличието на по-голям брой сексуални партньори е свързано и с по-голям шанс за дългосрочно здравословно състояние, като жените, които съобщават за пет до девет или над 10 сексуални партньори през целия живот, имат хронично състояние, което е повлияло на ежедневието им, за разлика от тези, които са казали, че са имали нула към един партньор. Въпреки това същата асоциация не е намерена сред мъжете.

И за двата пола е установено, че по-голям брой сексуални партньори са свързани с по-млада възраст, самотен статус, пушене, често пиене и извършване на по-енергична физическа активност.

Изследователите посочват, че тъй като изследването е наблюдателно, те не могат да установят причинно-следствена връзка. Те обаче добавят, че констатациите са в съответствие с предишни проучвания, които предполагат, че полово предаваните инфекции могат да участват в развитието на няколко вида рак и хепатит.

Те също така добавят, че причината, поради която има разлика между мъжете и жените по отношение на риска от дългосрочно състояние, остава „неуловим“, особено като се има предвид, че мъжете са склонни да имат повече сексуални партньори през целия живот, отколкото жените, а при жените е повече по-вероятно да посетят лекар, когато се почувстват зле.

Депресия след секс

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X