Напишете дума/думи за търсене

Какво свързва мъдростта, самотата и чревната флора

„ Колко тъжно е да се мисли, че природата говори, а човечеството не слуша.”
-Виктор Юго-

Вероятно бихте си помислили, че мъдростта, самотата и чревната микрофлора са напълно несвързани помежду си. Въпреки това едно скорошно изследване на Университета в Сан Диего в областта на неврологията показа, че те всъщност са тясно свързани.

Д -р Таня Т. Нгуен ръководи проучването, което предполага, че мъдростта и самотата са чувства, които са силно повлияни от разнообразието на микроорганизмите в червата. Това утвърждава идеята за червата като „втори мозък“.

Проучването
Изследователите анкетирали 184 участници от двата пола. Всички те били в добро здраве и на възраст между 28 и 97 години.
Учените дали на всички въпросник, за да оценят нивата им на самота и мъдрост, нивата на състрадание, социална подкрепа и ангажираност. Освен това всички анкетирани предоставили проби от екскрементите си.

Чертите на мъдростта съответстват на определени области на мозъка. Хората, които са по-мъдри, развиват по-интензивни чувства на щастие и благополучие. В същото време тези, които не са достатъчно мъдри, са склонни да се чувстват по-малко комфортно в живота си.
Освен това хората с повече мъдрост изпитват по-малко чувство на самота.

Влиянието на чревната микробиота

Микробиотата, известна още като „чревна флора“, се състои се от трилиони микроби, които обитават храносмилателния тракт. Това могат да бъдат бактерии, гъбички или вируси. От дълго време учените смятат, че съществува ос между червата и мозъка. С други думи, че съществува съществена връзка между двата органа. Следователно чревната функция влияе върху емоционалните и когнитивните центрове на мозъка и обратно.

Измененията в оста на червата и мозъка могат да причинят недостатъци в реакциите на стрес, настроенията и вземането на решения, наред с други процеси.

Освен това учените откриха, че микробиотата оказва влияние върху психичните разстройства. Например депресия и тревожност.
Хората, които имат по-активен и разнообразен социален живот, също имат по-разнообразна микрофлора.

Резултатите
За да установят връзката между мъдростта, самотата и чревната микрофлора, изследователите сравняват резултатите от въпросника с анализите на ефекалиите.
Въпреки че може да изглежда доста странно, това означава, че те са успели да установят дали има връзка между двата елемента.

Учените измерват микробното разнообразие по два начина. Първото било алфа-разнообразие. Това се отнася до екологичното богатство на вида микроби при всеки индивид. Второто е бета-разнообразие. Това се отнася до разнообразието в състава на общността от микроби.

Резултатите показват, че:
• Хората с по-ниски нива на самота и по-високи нива на мъдрост са имали екологично по-богата и разнообразна популация от микроби.
• Хората с намалено разнообразие от микроби са имали по-лошо психическо и физическо здраве.
• Колкото по-разнообразна е микробиотата, толкова по-малка е вероятността патогените да нахлуят.

Заключение
Учените не знаят със сигурност защо има връзка между мъдростта, самотата и чревната микробиота. Всъщност те не са сигурни как взаимодействат психологическите и биологичните фактори. Може би лошото психическо състояние засяга микробиотата. Възможно е обаче да е обратното.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X