Напишете дума/думи за търсене

Как да сготвим перфектния октопод (рецепта за 15 минути)

Прясно и вкусно ястие, октоподът е лесен за приготвяне и доставя голямо удоволствие както като предястие, така и като основно ястие.

Изборът на октопод

Както всички рибни продукти, октоподът също е лесно разваляем се и поради тази причина консумацията трябва да стане достатъчно бързо след покупката. Следователно изборът на много свеж екземпляр е от съществено значение: твърдата и еластична плът, както и лъскавата кожа и добре прилепналите смукатели са детайлите, които могат да помогнат да си напазарувате безопасното тази храна.

Как да го почистите

Почистването на октопода е по-бързо и по-лесно в сравнение с почистваването на много други видове риби. Може да го почистите след сваряването. За целта с помощта на нож отделете главата и вътрешната част. Там, където се намира окото, има израстък, наподобяващ клюнче – изрежете го. Главата трябва да се почисти добре и може да се консумира.

Как да го приготвите

Истинското притеснение в кухнята е възможността да сготвите октопода, без да стане жилав. Ако приготвянето включва варен октопод, съветът на готвачите е да го потопите в голяма тенджера със студена вода заедно с билки, лук, целина, морков и дафинов лист. Покрийте тенджерата, когато водата започне да кипи и след това гответе на слаб огън за около час. Грешката, която не трябва да направите, е да извадите октопода от тенджерата, след като бъде сварен: за да се запази месото крехко, е абсолютно задължително да се остави в собствената му вода, докато се охлади.

Често е препоръчително да замразите октопода няколко дни преди да го консумирате: ниските температури всъщност спомагат за това месото да остане по-меко. Когато го размразявате обаче, не го правете в микровълновата, а задължително го оставете на стайна температура да се размрази.

Един трик от майсторите на октопода: сложете във водата за варене две коркови тапи. Те ще помогнат на месото да остане крехко и по-свежо.

Бъдете креативни с приготвянето

Октоподът е храна, която се поддава на различни рецепти: той е отличен на скара, нарязан на парчета и след това запечен с чесън и чери домати като основна съставка за спагети, ризото или просто салата.

Може да го направите е на яхния, типична за средиземноморската кухня. Тогава го задушете на бавен огън с билки, моркови, лук, целина и картофи, като търпи всевъзможни добавки като зелен фасул, нахут, босилек, мента и т.н. Задължително добавяйте в рецептата лимон или кора от лимон.

Подправките също са разнообразни – от пушен червен пипер, през бахар, черен пипер, задължително чесън, розмарин, мащерка. И винаги – зехтин. Екстра върджин, най-добро качество.

15-минутна рецепта за октопод на скара

Разбира се, за да е толкова бърза тази рецепта, вашият октопод трябва да е предварително сварен. Направете го по начина, който ви описахме по-горе.

Необходими съставки:

2 килограма сварен октопод

зехтин

2 скилидки чесън

сок от 1 лимон

сол и черен пипер на вкус

1 чаена лъжичка сушен риган

2 супени лъжици нарязан пресен магданоз

Начин на приготвяне:

  • След като сварите октопода, изплакнете го и го поставете в купа. Полейте със зехтин и добавете нарязан чесън. Оставете да се охлади при стайна температура за 30 минути до 1 час.
  • Загрейте предварително скарата на средно силен огън.
  • Нарежете пипалата на октопода. Печете на скарата за 3-4 минути от всяка страна, докато придобият приятен загар.
  • Свалете от огъня и поставете в купа.
  • Полейте със зехтин и добавете лимонов сок. Подправете със сол и черен пипер. Поръсете отгоре малко риган (по избор) и магданоз. Можете също да добавите малко нарязан чесън (по избор).
  • Сервирайте.

Как да приготвим перфектните калмари

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X