Напишете дума/думи за търсене

Майчинството: промените, които носи, и какво да правите с тях

Майчинството бележи етапи на преди и след в живота на жената. Много неща се променят. Затова трябва да положите допълнителни усилия, не само да се адаптирате към новите неща, но и да извлечете най-доброто от този нов етап, изпълнен с емоции.

Въпреки че може да имате големи надежди за тази нова роля, това, че трябва да поемете отговорности, да имате интереси и дори чувства, които преди не сте изпитвали, може да бъде изнервящо.

Както всички ситуации в живота, ще започнете като начинаещ и средата ще ви накара да се промените.

Да бъдеш родител, означава не само да се грижиш за себе си и здравето си, но и за това на друго човешко същество, което заема първото място в списъка ти с приоритети.
Това е огромен, великолепен и безусловен акт на любов. В същото време той може да срине имиджа за вас, който сте изградили досега.

В действителност майчинството ви принуждава да се откажете от някои части от себе си или да ги държите на пауза поне за известно време.
Отказването от нещата идва с неявно послание: вече не сте толкова важни, което всъщност не е вярно. Но ако нямате толкова време или толкова ресурси, за да се грижите за себе си, колкото преди, може да се почувствате пренебрегнати. И това може значително да повлияе на самочувствието ви.

Какви неща променя майчинството?
Да бъдеш майка, означава да преоткриеш живота си в много аспекти. Здравословно е да поддържате интимните моменти живи и да се опитвате да запазите личността или интересите си. Но, естествено, ще се появят планове и проекти, от които ще трябва да се откажете, защото те не са съвместими с текущия ви начин на живот.

Добрата новина е, че да се откажете не означава да ги избягвате напълно. Вместо това може да ги приспособите към това, което сте в момента.

Някои неща, които майчинството променя

Социални отношения
Приятелите са един от най-жизнените елементи, върху които майчинството може да повлияе. Освен ако повечето от вашите приятели също нямат деца, което би накарало всички вие да преминете през горе-долу същите промени, тогава е възможно да сте единственият, който трябва да направи корекции.
Времето вече не е ваше. Следователно сте по-малко достъпни за извършване на определени дейности - пътуване, посещение на концерти или на клуб, вечеря в ресторант...

Също така енергията и мотивацията ви да правите тези неща също се променят. Обикновено родителите се чувстват много уморени през повечето време, така че когато имат малко свободно време, вероятно ще искат да го прекарат в почивка. Така социалният живот определено се променя.

Работа
И до днес балансът между професионалния и личния живот изглежда невъзможен. Когато дойде майчинството, се ражда нов „служител“. Изискванията за кърмене и отглеждане на дете затрудняват работния процес.
Ето защо много жени се чувстват принудени да напуснат работата си.
Други не се отказват, а се намират в ежедневно цунами от стрес и тревожност. Във всеки случай трудолюбивата жена, която сте били преди майчинството, сега е различен вид жена, чиито усилия са разпределени в други, по-важни неща.

Грижа за себе си
По-голямата част от времето ви отива за вашето дете. Може да почувствате, че вашето физическо и лично благополучие вече не са толкова важни, колкото преди.
Също така е абсолютно нормално, ако вече не се смятате за привлекателен. Липсата на време може да направи вече грижата за себе си не приоритет. Освен това тялото се променя по време на бременност и след раждането, така че е съвсем нормално, ако не се чувствате толкова уверени, както преди. Просто имайте предвид, че сега сте различни, както и животът ви, и тази промяна е красива сама по себе си.

Почивка и свободно време
Ако сте се прибирали след работа, минавали сте през банята, обличали сте удобни домашни дрехи и сте гледали няколко серии от любимия си сериал, след майчинството всичко това се променя. Има друго същество, за което да се грижите, същество, което се нуждае от вас.

Свободното време също се променя. Плановете са по-спокойни, в по-ранни часове и с различни хора, които разбират по-добре промяната в живота ви и с които може да съпреживявате.

Вашият партньор
Вие и вашият партньор основно се превръщате в гледачи. В идеалния случай и двамата трябва да направите това по възможно най-организирания начин, тъй като е важно да прекарате известно време сами, в което да бъдете интимни. Но общият контекст не е същият: по-трудно е да излезете на вечеря, да водите непрестанни и непрекъснати разговори или да намерите време за секс.


Какво може да направите, за да останете себе си?
На първо място трябва да сте уверени в това кой сте. Вашата личност няма да изчезне за една нощ.
Трябва да се опитате да продължите да бъдете себе си и да не се оставяте да си отидете напълно. Но също така приемете реалността и промените, дори и да не ви харесват, защото това е зрялото нещо, което трябва да направите.

Не забравяйте да поискате помощ, когато имате нужда от нея, без да прекрачвате границите. Имате подръка баба и дядо, чичовци, лели или бавачки. В идеалния случай детето ви трябва да прекарва време с вас, но вие също трябва да сте в най-добрата емоционална форма, която може да бъдете, а за това имате нужда от време за себе си.

Ако чувствате, че ви идва твърде много, просто помолете за помощ, поемете дълбоко въздух и бъдете с децата си, след като се почувствате по-добре.
Друг вариант е да планирате известно време само за вас. Оставете партньора си да се грижи за децата за известно време и след това може да направите същото за него.

Въпреки че някои неща никога няма да бъдат същите, други ще ви доставят най-голямо удовлетворение, ако просто живеете в момента.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X