Напишете дума/думи за търсене

Страхът да не разочароваме другите

Помислете за момент за вашите житейски решения: къде живеете, работата, която имате, или емоционалната ситуация, в която се намирате. Как стигнахте до това, което сте днес?
В идеалния случай ще сте се вслушали във вашите нужди, желания и предпочитания, когато избирате пътя си.

Въпреки това много хора изграждат реалността си въз основа на това, което другите очакват от тях. Това обикновено се дължи на страха да не разочароват околните.
Вероятно познавате някой, който е искал да стане музикант, но изучава финанси. Или някой, който остава във връзка просто защото се страхува от промяна.

Може дори да се окажете принудени да отделите време за хора и дейности, които нито ви насърчават, нито дори ви харесват. Защо вървите против собствените си желания?

Какво се крие зад страха от разочарование на околните?

Вина
Това е изключително мощна емоция. Тя може да презака живота ви, ако не се научите да я управлявате. Вината има тенденция да се проявява в семейни отношения, където може да почувствате, че имате дълг към близките си. Чувствате, че родителите ви са ви дали живот, хранят ви, грижат се за вас и са били до вас през целия ви живот. Поради тази причина може да почувствате, че те имат безкрайна власт над вас.

Следователно, всяко противоречащо на техните желания, когато избирате кариерата си, избирате партньор или просто пътувате, вместо да ги посещавате, са действия, които може да интерпретирате като знак за нелоялност. Не искате да се чувствате сякаш сте неблагодарен или егоистичен човек и в стремежа си да уредите дълга си в крайна сметка ипотекирате съществуването си.

Срам
Срамът, наред с вината, е една от самосъзнаващите се емоции. Тяхната цел е да ни позволят да развием чувство за себе си и да живеем в обществото, като вземем предвид реакциите на другите. Проблем обаче възниква, когато емоцията ви контролира.

Срамът може да се появи, когато почувствате, че не отговаряте на очакванията на другите. Например, ако другите ви смятат за интелигентни, ще се ужасите от провал. Ако очакват да имате стабилен живот, ще ви бъде трудно да се осмелите да смените работата си. Или ако семейството ви диктува, че раждането на деца е единственият валиден път, по който трябва да поемете, ще се чувствате засрамени, докато не успеете да се съобразите.

Страх
И накрая, страхът от това да не разочароваме околните често крие скрит страх от изоставяне. Това започва през детството, когато сте напълно зависими от възрастните, и приемате, че трябва да им угаждате, за да не оттеглят обичта си и да си тръгнат. Това е така, защото буквално
оцеляването ви зависи от тяхната грижа.

И като възрастен може да сте продължили с тази ирационална вяра. Ако е така, ще почувствате задушаващ страх да не постигнете целите, които другите са ви поставили, независимо дали са семейство, приятели, партньор или колеги. Всъщност да кажеш „не“, означава да рискуваш да дразниш другите и това би било нетърпимо за теб.

Как да преодолеем страха от това да не разочароваме другите
Първо, помислете за действителните си задължения. Взаимоотношенията ви карат да растете само когато може да се чувствате свободни в тях. Свободни за промяна, свободни да останете, свободни да говорите, свободни да споделяте и също така свободни да определяте граници.
Въпреки че социалните отношения са необходими и полезни, парадоксално, те стават по-здрави и по-конструктивни, когато се научим да поставяме граници. Затова винаги имайте предвид, че уважаването, обичта и почитането на другите никога няма да се случи, ако пренебрегнете себе си.

Второ, важно е да се запитате какво всъщност искате. Защото, докато другите могат да ви дадат улики за вашите силни или слаби страни, последната дума за решенията винаги зависи от вас. Много по-малко вредно в дългосрочен план е да не се съгласиш с очакванията на другите, отколкото да се чувстваш недоволен, защото искаш да си го направил.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X