Напишете дума/думи за търсене

5 въпроса, които ще помогнат да разберем дали наистина се обичаме

Ако наистина обичате себе си, вашите емоции и живот като цяло се усещат балансирани. Самочувствието прави вашите планове и взаимоотношения по-плавни.
Ако наистина обичаш себе си, животът става по-лесен. Това отчасти е така, защото самолюбието е свързано със самочувствието, а самочувствието е основен стълб на доброто психично здраве. Въпреки това уважението, което имате към себе си, се променя.

Когато наистина обичаш себе си, животът тече и има смисъл. Освен това става по-вероятно да направите добър избор и отношенията ви с другите да са открити и положителни.

Така че, ако нещата не вървят добре, не е лошо да се запитате какво общо има това с вас.

Някои въпроси могат да ви помогнат да разберете дали обичате себе си достатъчно, за да може тази любов да ви помогне.

1. Приемате ли своите недостатъци и ограничения?
Да приемеш себе си, означава да разбереш, че правиш грешки и имаш недостатъци и ограничения. Това обаче не ви кара да се ядосвате, разстройвате или смущавате. Става дума за това да нямате никакъв проблем да признаете, че подобно на другите хора сте в процес на растеж.

Самоприемането показва, че обичате себе си или поне че си давате шанс. За да се възползвате от него, първо трябва да опознаете себе си. Вие също се нуждаете от реалистична, изчерпателна и приемаща гледна точка. Това означава да не се сравнявате с другите, а да разпознавате и давате стойност на собствената си история и уникалност.

2. Оценявате ли своите добродетели и постижения? Ключ към това да разберете дали наистина обичате себе си
Също толкова важно, колкото идентифицирането на недостатъците и ограниченията, е признаването на собствените си добродетели и постижения. Преди всичко трябва да им отдадете заслуга. Тя не зависи от преценките на другите, а от значението, което им придавате. Само вие знаете колко усилия сте вложили, за да стигнете до мястото, където сте. Само вие знаете как сте израснали.

Гордостта от това, което сте постигнали със собствените си усилия, е доказателство, че обичате себе си. Тази гордост не е суета или арогантност, а чувство на достойнство, което произтича от спокойното възприятие за това кой сте. Да оценяваш себе си, не е самохвалство, а да знаеш, че заслужаваш уважение и признателност.

3. Разбираш ли и прощаваш ли си?
Разбирането и прощаването на собствените си грешки не е толкова лесно, колкото изглежда винаги. Става по-лесно, ако заложеното не е решаващо или ако другите не го виждат като важно. От друга страна, когато една грешка има сериозни последствия или хората около вас ви критикуват, престава да бъде лесно да си простите.
Никой не обича да прави грешки, въпреки че те ви помагат да растете. Искате да направите и кажете всичко правилно, но това не е възможно. Ако наистина обичате себе си, е по-лесно да преминете през процеса на разпознаване на грешка и досадата от това, че сте я направили, и след това да я приемете, да се поучите от нея и да си простите.

4. Позволявате ли си да изразявате емоции, дори ако другите не харесват това?
Всеки се е сблъсквал с някого, който се съмнява в чувствата му. Със сигурност сте били в ситуация, в която страхът или тъгата ви са били под съмнение или съдени.
Ако наистина обичате себе си, съмненията или критиките от другите няма да ви попречат да изразите това, което чувствате. Ще разберете, че имате право да покажете какво има във вашия вътрешен свят. Ако останалите не приемат или толерират вашите емоции, значи те имат проблем, а не вие.

5. Грижите ли се за тялото и ума си?
Едно от най-ясните прояви на това да обичаш себе си е, че се грижиш за тялото и ума си. Това могат да бъдат неща като обръщане на внимание на вашата диета, упражнения, медитация, спортуване, четене или просто забавление.
Когато наистина оценявате себе си, това прави по-вероятно да изградите живота, който искате. Давате приоритет на работата, но и на почивката. Давате приоритет на целите, но и на свободното време. Същото важи и за професионалното развитие и социалните взаимоотношения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X