Напишете дума/думи за търсене

6 навика, които причиняват вагинални гъбични инфекции

Вагиналната област е една от най-чувствителните зони при жените.
Затова е наистина важно да се грижите за неа, за да го поддържате здрава и да предотвратите всеки дискомфорт. Един от най-честите проблеми в тази област са вагиналните гъбични инфекции.
Вагиналната гъбична инфекция причинява дразнене, течение и интензивен сърбеж във влагалището, вулвата и вагиналния отвор. Вагиналните гъбични инфекции са известни още като вагинална кандидоза и могат да засегнат всяка жена по всяко време от живота й.

Симптоми на вагинални гъбични инфекции
• Вагинална болка
• Вагинален обрив
• Зачервяване и подуване на вулвата
• Сърбеж и дразнене на вагината и вагиналния отвор
• Усещане за парене, особено по време на полов акт или уриниране

Навици, които причиняват вагинални гъбични инфекции

1. Носенето на прилепнали или влажни дрехи
Използването на дрехи и долни гащи, които са твърде тесни и изработени от материали, които не позволяват на кожата да диша. Поради тази причина винаги е най-добре да използвате памучни долни гащи, които не са много тесни.

Не забравяйте, че дрождите и бактериите се развиват във влажна, топла и тъмна среда. Поради тази причина повишаването на влажността, причинено от тесните дрехи, създава перфектната среда за дрождите да растат и да се развият в инфекция.

• Носете памучно бельо, клинове или дънки, които не са прекалено тесни. Препоръчваме ви да избягвате да носите тесни долни гащи и тесни панталони едновременно.
• Сменяйте дрехите си след около 8 до 12 часа или веднага след тренировка, ако сте се изпотили. Никога не "рециклирайте" дрехите си за фитнес.
• Ако ходите да плувате, свалете мокрия си бански костюм възможно най-скоро.

2. Използване на вагинални душове
Промивката на влагалището променя естествения баланс на вагиналната флора и може да причини вагинални гъбични инфекции.
• Най-добре е да не правите душ, освен ако гинекологът ви не е препоръчал.
• Вашето тяло почиства тази област естествено, без да е необходима допълнителна помощ.

3. Плуване в обществени басейни

Басейните могат да причинят вагинални гъбични инфекции, тъй като химикалите, използвани за третиране на водата, могат да променят вагиналното pH. Въпреки че тези химикали се използват за поддържане на басейните в добро състояние, те карат Candida да се размножава.

• Избягвайте да прекарвате твърде много време в басейни. Важно е да свалите мокрия си бански костюм възможно най-скоро и да подсушите вагиналната област с чиста памучна кърпа.
• Когато подсушавате вагиналната област, бъдете внимателни и не търкайте твърде силно, за да предотвратите дразнене.


4. Водене на стресиращ живот
Стресът може да компрометира имунната система и да улесни развитието на вагинални гъбични инфекции. Когато комбинирате този фактор с други, тялото ви ще се бори с проблема с кандидозата.
Въпреки че стресът е често срещан в днешно време, важно е да научите техники за намаляване на последиците от него. Опитайте медитация, йога и редовни упражнения.

5. Прием на антибиотици
Прекомерното използване на антибиотици променя нормалния ви микробиом. Този дисбаланс може да е свързан с хронични заболявания.
Приемането на антибиотици за дълъг период от време може да причини вагинални гъбични инфекции. Антибиотиците не само убиват вредните микроорганизми в тялото, но и правят вагиналното pH по-малко киселинно.

За предотвратяване на вагинална кандидоза при прием на антибиотици, приемайте пробиотични добавки всеки ден по време на лечението и поне една седмица след края му.

6. Не сменяте често превръзките и тампоните
• Не забравяйте да сменяте превръзките и тампоните си често, особено когато времето става по-топло. Ако може, поне през дните, когато имате по-силно течение, добре е да се измиете, преди да поставите нов тампон.
• Някои жени не правят това, защото кървенето им не е тежко, но в идеалния случай трябва да сменяте санитарните продукти на всеки 3 до 5 часа.
• Също така не се препоръчва използването на ароматизирани превръзки или тампони.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X