Напишете дума/думи за търсене

Ползата от това да мислим като бегач на дълги разстояния

Вашият ум е нож с две остриета. Той може или да ви накара да се провалите, или може да използвате огромния му потенциал, за да преодолеете всякакви трудности или предизвикателство.

Елитните спортисти Абел Антон и Дейвид Мека твърдят, че „умът трябва да бъде разсеян, за да продължи напред“.

Как да мислим като бегач на дълги разстояния
Нека се опитаме да обобщим как един атлет, който пробягва дълги разстояния, трябва да действа психически, за да постигне подобрение в представянето си. С други думи, намаляване на тяхната умора, болка, изтощение и воля да продължат. Това мислене трябва да се проведе в две части: преди състезанието и по време на него.


Ментализация преди състезанието
Спортовете, за които говорим, изискват дългосрочни и постоянни индивидуални усилия. Не може да се подготвите за маратон за 15 дни. Не трябва да разчитате на партньор или приятел, с които да бягате. Усилието зависи единствено от вас.

Трябва да сте наясно с целта си. Познаването на стъпките, които трябва да предприемете, за да го постигнете успешно, ще ви помогне. Освен това този период трябва да ви даде добри познания за себе си и тялото си, за да разберете какви са вашите ресурси и ограничения.

Освен това трябва да приемете, че пътят напред няма да бъде лесен. На състезател по триатлон или на колоездач, участващ в 100-километрово предизвикателство, ще са необходими няколко месеца, за да се подготви. Те трябва да приемат факта, че ще трябва да тичат в дъжда, да плуват в студа или да въртят педали срещу вятъра.

Когато най-накрая дойде денят, когато сте готови да подложите и ума, и тялото си на изпитание, трябва да се съсредоточите върху два аспекта. Първо, контролирайте нервите си. Второ, наблюдавайте предизвикателството си с положителна нагласа.
Всеки човек е напълно различен, когато става дума за изправяне пред подобна ситуация. Самопознанието е ключът.

На стартовата линия вашата огромна нервност и нетърпение ще бъдат заменени от ревизия на вашата стратегия и вие ще се концентрирате върху нея на 100 процента. Ще достигнете максималния връх на тревожност, когато състезанието приключи. Обикновено тези десет километра не означават нищо за вас, но днес те изглеждат почти невъзможни.

Разсейването е ключът, който отваря вратата. Умът ви е способен да блокира останалата част от тялото ви при екстремни условия като тези, които изпитвате в момента. Досега виковете на насърчение отстрани действаха. Сега трябва да забравите всичко това. Трябва да отклоните вниманието си. Опитайте да помислите за всичко, което сте правили вчера, за текста на песента, която звучи в слушалките ви, или за рецептата за любимия ви десерт.

Накарайте ума си да блокира усещането за болка в мускулите, същите тези, които ви карат да се откажете.


Вашият ум е изключително сложен, но може да го използвате в своя полза. Защото вашата власт над мислите ви е в състояние напълно да ги промени и да имате повече успех в живота.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X