Напишете дума/думи за търсене

Храносмилателни проблеми, причинени от тревожност

Тревожността се превърна в един от най-разпространените проблеми през последните години. Психолозите се опитват да обяснят, че това всъщност е естествен механизъм за оцеляване, който по определени причини се променя. Това психологическо състояние засяга много аспекти на тялото.

Приблизително 260 милиона души по света страдат от тревожност. Около 25% от населението на планетата има храносмилателни проблеми, причинени от тревожност, като гадене, тежест в стомаха, загуба на апетит и ли преяждане.

Изразът „пеперуди в корема“, въпреки че има романтична конотация, може да бъде и симптом на тревожност.

Други признаци за храносмилателни проблеми, причинени от това състояние
• Изключителна сухота в устата
• Гадене и желание за повръщане
• Тежко храносмилане, придружено от киселини
• Промени в хранителните навици като нужда от преяждане или пълна загуба на апетит
• Синдром на раздразнените черва - това е състояние, при което се усеща коремна болка и промени в чревния транзит
Запек или диария

Най-големият проблем са промените в хранителните навици.

Хората, които ги изпитват могат да останат недохранени, от една страна, а от друга , при тези, които не могат да контролират консумацията на храна, има риск от затлъстяване или наднормено тегло. Може дори да доведе до диабет или дислипидемия (отклонение в стойностите на мастните вещества в кръвта, а това са холестеролът и триглицеридите).


Как да контролираме храносмилателните проблеми, причинени от стрес
На първо място, най-добре е да контролирате хранителния си режим. Уверете се, че спазвате редовно балансирана диета. Освен това яжте по едно и също време. Избирайте леки храни, които са лесни за смилане. Избягвайте наситените мазнини и преработените продукти.

В заключение
Тревожността е здравословен проблем, който не ни засяга само психологически. Има и множество физически симптоми. Някои от тях са стегнат стомах, гадене и промени в апетита. Други са промени в поведението, като преяждане.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X