Напишете дума/думи за търсене

Кудзу - макробиотик, който е от полза за ума и тялото

Кудзу е макробиотична храна, извлечена от растение, произхождащо от азиатския континент. Той е изключително популярен в Япония и постепенно се разпространи в други култури и страни. Има тенденция да се използва като хранителна добавка, тъй като се смята, че консумацията му може да генерира определени ползи за здравето.

Въпреки това трябва да сте сигурни, че имате здравословен цялостен модел на хранене. По този начин ще избегнете дефицит на някое от основните хранителни вещества, от които се нуждаете за добро цялостно здраве. В противен случай може да изпитате неефективност във функционирането на органите на тялото си.

Кудзу е храна, получена от растението Pueraria Lobata - зеленчук от семейство Бобови. Известно е като ge gen в традиционната китайска медицина и се счита за една от 50-те основни билки, необходими за осигуряване на добро здраве.

Коренът обикновено се консумира под формата на прах, разтворен в течност. Добавя се и като съставка към храни като супи и сосове. Може дори да се смесва с кафе или чай.

Помага за предотвратяване на заболяване
Според проучване, публикувано в списание Biomedicine & Pharmacotherapy, кудзу съдържа голям брой фитохимични съединения. Това са елементи, които биха могли да помогнат за предотвратяване на развитието на определени сложни заболявания. Те са способни да неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тялото, което е полезно за здравето.

Кудзу съдържа много от флавоноидите, присъстващи и в други храни от растителен произход. Ако спортувате, това може да бъде полезно, тъй като активността му помага да модулира възпалителните и оксидативните механизми в тялото.

Може да се бори с главоболието
В действителност доказателствата в това отношение са оскъдни, но традиционната китайска медицина твърди, че приемът на кудзу може да предотврати и да се бори с главоболието. Истината обаче е, че патофизиологията на мигрената и подобни проблеми продължават да повдигат много въпроси и днес. Поради тази причина все още не е възможно да се потвърди тази теория.

Подобрява чревния транзит
Кудзу може да помогне в борбата с проблеми като диария, запек и киселини. Съдържа известно количество неразтворими фибри, в допълнение към пребиотични съединения. Доказано е, че те помагат за увеличаване на плътността на бактериите, които обитават храносмилателния тракт. Това е свързано и с по-ниската честота на проблеми, свързани с централната нервна система.

Може да се бори с умората
В Китай кудзу има репутация като ревитализиращ елемент. Смята се, че може да генерира ефект, подобен на този на пчелното млечице. Използва се за борба с физическата слабост и умора. Въпреки това тези видове симптоми могат да бъдат причинени от дефицит на основни хранителни вещества. Следователно, ако не се получи по-голямо снабдяване с тези хранителни вещества, проблемът няма да бъде решен само с кудзу.

Коренът кудзу може да има редица положителни ефекти върху цялостното ви здравословно състояние, но ще са необходими повече изследвания, за да се изяснят някои съмнения.

Не се препоръчва да се избягва консумацията на кудзу по време на бременност и кърмене, защото не е известно как може да повлияе на плода през плацентата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X