Напишете дума/думи за търсене

Как да разпознаем тиранина? 8 ясни знака, че мъжът ще ни „счупи“

Чувайки думата "тиранин", много жени си представят деспотичен, агресивен мъж, който избухва при всяка дреболия. Но всъщност тиранинът може да изглежда напълно безобиден, очарователен и позитивен. Това са т. нар. скрити агресори, които са идеално замаскирани, особено в присъствието на непознати. Те изглеждат перфектни за жените точно до момента, в който се сближат истински.

Откъде започва всичко? Психолозите казват, че самата позитивност на лирическият герой вече трябва да дава предупреждение, тъй като това е знак, че човек умело крие не най-добрите си качества. Не е изненадващо, че жените доброволно се женят за тирани, раждат им деца и след това искрено се чудят защо съпрузите им са се променили толкова много.

Не всички тирани са негодници. Много от тях наистина мечтаят да създадат семейство. Освен това се държат много коректно, което пленява нежния пол. Но поради някаква психична травма или патологично възприятие на света, мъжът агресор понякога напълно несъзнателно превръща избраницата си в жертва. Това се случва бавно, така че често е незабележимо.

В началото агресорът може да вдъхне на жената усещането, че не е достатъчно добра и никой не се нуждае от нея освен него. Обикновено прави това от страх да не я загуби. Когато й се струва, че най-хубавото нещо, което й се е случило в живота, е среща с любимия й, той с охота продължава да създава „съвършенство“ от половинката си. Той уверява, че казва/прави/удря само за нейно добро.

Може да има няколко причини, поради които мъжът се държи по този начин: отпечатъци от отношения с родителите, неуспешни отношения в миналото, агресия, присъща на биологично ниво (психично разстройство). В резултат на такава връзка една жена може да има охлузвания и рани по душата и тялото.

За да не попаднете в такъв капан, ви предлагаме да се запознаете с основните признаци на тиранична личност.

1. „Не харесвам семейството ти/приятелите ти“
Човек, склонен към насилие, винаги се стреми към контрол и власт, така че мъжете тирани постепенно се опитват да изолират своите избраници от обичайния социален кръг. Манипулациите в този случай могат да бъдат различни - понякога предизвиква чувство за вина, казвайки, че без вас е много тъжен или говори негативно за вашия близък приятел и ви моли да спрете да общувате с него, или ви подозира в предателство и изисква вашето постоянно присъствие наблизо.

За вас всяка среща със семейството, приятелите или колегите може да бъде истинско мъчение, защото той ще ви досади с бурни спорове.

2. "Никога не съм имал нормални жени/приятели"
Слушайте какво има да каже вашият мъж за бивши любовници и приятели. Важно е. Ако той вижда враг във всеки човек от миналото, тогава е възможно с течение на времето вие да заемете същото място в живота му. Неговият свят гъмжи от врагове и най-малкото ви „грешно” движение ще ви превърне от „богиня” в „Юда”.

3. "Имаш странна гледна точка"
Със сигурност е добре, когато има много общо между вас и мъжа, но в началото на една връзка трябва да обърнете внимание каква е разликата. Човек със здрава психика ще се отнася спокойно към различни качества. Той ще се интересува защо сте станали вегетарианец. Агресорът, напротив, ще приеме различна гледна точка с враждебност и ще ви каже, че вегетарианството е глупост.


4. "Не е нужно да работиш, аз ще те осигуря"
Това е хитрост, в чиито капан, за съжаление, много жени падат. Но как да устоиш, ако той продължава да казва, че трябва да се грижиш за себе си, да създаваш уют в къщата, да отглеждаш деца и той, досущ като един герой, ще спечели достатъчно за всички. Но щом станете финансово зависими от такъв мъж, той веднага ще докаже, че не сте способни на нищо и не разбирате от абсолютно нищо в този живот.

5. "Изпълнявай задълженията си"
Партньорствата предполагат, че мъжът и жената имат определени отговорности, двойките задават свои собствени правила, които са приемливи и за двамата. В случай на психологическо насилие ситуацията е различна - мъжът може да ви каже за недопустимостта на изневярата, докато самият той няма нищо против "да кривне встрани". Ако се опитате да удовлетворите всичките му желания, с течение на времето списъкът му ще се разшири значително и колкото и усилия да положите, пак ще виждате недоволното му лице.

6. „Защо имаш нужда от време за себе си?!”
Всеки човек трябва да попълни енергийните си запаси и да си почине добре понякога, за да бъде по-устойчив на различни житейски предизвикателства, да се чувства щастлив, свободен и цялостен. А за жените това е особено важно. За някои от тях е достатъчно да прекарат малко време сред природата, други обичат да гледат сериали вечер, трети обожават да посещават изложби или концерти. Всеки избира подходящ източник на енергия за себе си, но ако манипулаторът е близо до вас, той ще се опита по всякакъв начин да ви „деенергизира“. Това ще измести всичките ви хобита на заден план и с течение на времето ще забележите, че сте изтощили вътрешната си „батерия“. Няма да имате сили да направите нищо.

7. "Не спори с мен"
Агресорите не могат да овладеят емоциите си и много остро възприемат всякакви шеги в тяхна посока. Ако вашият мъж винаги спори страстно, повишава тон, груб е с всеки, който не е съгласен с неговата гледна точка, тогава бъдете сигурни, че рано или късно ще се окажете от другата страна на барикадата. Тиранинът е сигурен, че истината винаги е на негова страна, безполезно е да се спори с него.

8. "Толкова съм нещастен, смили се над мен!"
Тираните никога не намират удовлетворение. В сърцата им цари празнота и болка, които се опитват да компенсират с тотален контрол над онези, които са им скъпи. Ако мъж постоянно се оплаква от живота, близките, приятелите, правителството, от пропуснатите си възможности или времето, това е сигурен знак, че пред вас има агресор. Винаги ще намери виновен за неуспехите си.

За съжаление, много жени играят ролята на жертва във връзките с години, а понякога и цял живот, страдайки от скрито насилие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X