Напишете дума/думи за търсене

Изкуството да останеш спокоен по време на спор

Да запазите спокойствие и да контролирате емоциите си, може да ви помогне по време на спор.

Някои хора са склонни да бъдат доста импулсивни, когато става дума за изразяване на своите мисли и чувства. Всъщност повечето хора са губили хладнокръвие поне веднъж по време на спор.
Понякога сме толкова увлечени от усещанията си, че да останем спокойни по време на диспут, става невъзможно и просто се нахвърляме на другия човек.

Запазването на спокойствие в повечето ситуации трябва да се счита за форма на изкуство.

Какво казват научните изследвания относно запазването на спокойствие по време на спор?

Интерпретацията на дадена ситуация е най-влиятелният фактор, когато става въпрос за поддържане на контрол. С други думи, не самата ситуация ни променя и ни кара да изпускаме нервите си, а нашите мисли за случващото се. Например очевидно е, че ще бъде наистина трудно да запазим спокойствие по време на спор, ако чувстваме, че сме лично атакувани.

Много изследователи са забелязали, че хората, които имат ниско самочувствие и лоша представа за себе си, са склонни да изпускат нервите си по-лесно.

Те не възприемат нито един спор като обективно събитие, а като персонална атака. Това обяснява защо някои хора отговарят грубо на някого, който просто е направил неуместен коментар.
Други проучвания заключават, че ще ни бъде по-лесно да запазим спокойствие по време на спор, ако подобрим някои аспекти, които ни предразполагат към ядосване. В интерес на истината личността, навиците за справяне и механизмите за учене до голяма степен оформят начина, по който се изправяме пред спорове.

Стореното сторено
Психолог д-р. Марк Бейбах, експерт по кратка терапия и терапия, фокусирана върху решението, обяснява, че пренасянето на минали ситуации в настоящето увеличава вероятността хората да приемат аргументите като лични атаки. Яростта и безпомощността се проявяват, защото миналото не може да бъде променено.

По този начин тези негативни чувства ни заслепяват и дори могат да ни накарат да забравим защо спорът е започнал изобщо. Освен това ни карат да се чувстваме така, сякаш сме изгубили толкова много време в караници за глупости, което може да ни ядоса още повече.

Самосъзнанието и самопознанието са най-добрите съюзници
Ще бъде по-лесно за вас да запазите спокойствие по време на спор, ако сте наясно със силните и слабите си страни. Ако обърнете внимание на развитието на дискусията, а не само на вашата позиция, ще бъде по-лесно да разберете кога е най-добре да отстъпите, да вземете предвид доводите на другата страна или да се оттеглите. Ще бъде по-лесно да запазите хладнокръвие по време на спор, ако наистина вземете предвид гледната точка на другия човек.

Разбира се, воденето на спор пред публика е съвсем различно от това насаме. Освен това не е същото да спорим в края на деня, когато се чувстваме изтощени, отколкото да го правим през уикенда, когато се чувстваме по-спокойни и отпочинали.

Избирането на един или друг момент за уреждане или започване на спор е част от социалната интелигентност.

Очакването ни помага да запазим хладнокръвие
Ако ще имате спор, подгответе се. Организирайте идеите си и идентифицирайте аргументите, които най-добре ги подкрепят, и реда, в който ще ги представите. Всичко е свързано с наличието на сценарий, който може да използвате като резервно копие във всеки един момент.

Освен това, ако това е спор, който може да предвидите, най-добре е да подготвите реч. Уверете се, че сте наясно с вашите идеи. Помислете за вашите възможности, дълбочината на вашите аргументи и, ако е възможно, предвидете отговорите на другата страна.


Три практични стратегии, които ще ви помогнат да останете спокойни
• Избягвайте да повишавате тон и да говорите твърде бързо. Не забравяйте, че вашето физиологично състояние определя скоростта на вашата реч.
• Уверете се, че езикът на тялото ви отразява мир, а не агресивност. Гледайте начина, по който се движите и жестовете, които правите. Ако изглеждате агресивен (дори това да не е вашето намерение), ще накарате другия човек да отговори отбранително.
• Ако започнете да се усещате нервни, може да опитате да изместите основната дискусия на заден план, докато си възвърнете увереността. Това може да ви помогне да избегнете грешки.

Запазването на спокойствие по време на спор може да не е най-лесното нещо за вас, но ще успеете. Може да започнете, като упражните своето самонаблюдение и самокритика. Вярвате или не, те ще ви помогнат да научите правилните инструменти, които може да приложите по време на спор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X