Напишете дума/думи за търсене

Съвети за справяне с хора, които винаги смятат, че са прави

Когато спорите с някого, който смята, че винаги е прав, това е изтощително. Да се изправиш срещу тухлена стена, не е приятно за никого, още по-малко, когато стената отговаря и ти казва да не пениш толкова.

Поради тази причина искаме да ви дадем няколко съвета как да се справите с хората, които смятат, че тяхното мнение е меродавно.

Всичко е въпрос на емоционална интелигентност. Когато човек се придържа към своята теза, без да чува другия, най-вероятно му липсва необходимото чувство, за да идентифицира какво чувства отсрещният. Това говори за слабо развита емоционална интелигентност.

Липсата на емоционална интелигентност не оправдава
„всезнаещото” поведение. Марта Крайняк, психолог от университета Феърли Дикинсън в Америка, твърди, че хората, които са склонни прекомерно да контролират заобикалящата ги среда, показват повече трудности при коригиране на поведението си с определени хора.

Тя потвърждава, че ниската емоционална интелигентност може да е една от причините, поради които този тип хора не могат да мръднат и на йота от мнението си.

Как да се държим с хора, които смятат, че винаги са прави

1. Имайте предвид, че имат слабо развита емоционална интелигентност
Както стана ясно, тези индивиди обикновено притежават ниска емоционална интелигентност. Но това не оправдава тяхното поведение. Най-доброто, което може да направите, е да покажете собствената си емоционална интелигентност с надеждата, че може да инжектирате доза от нея в събеседника.

2. Не се разстройвайте
Най-лошото нещо, което може да направите в такава ситуация, е да се разстроите или ядосате на човека, който спори с вас, въпреки че вероятно това ще бъде първият ви импулс. Трябва да се борите с чувствата си, за да не стане още по-трудна атмосферата на дискусията. Още веднъж трябва да демонстрирате емоционалната си интелигентност.


3. Имайте предвид, че може да грешите
Може да се окаже, че в даден момент вие сте човекът, който греши. Ако е така, ще разберете, че няма нищо по-лошо от това да влезете в неприятен спор и след това да установите, че не сте били прави.

4. Внимавайте с начина, по който общувате
Комуникацията е фундаментална в живота. Това е още по-валидно в този тип конфликт, тъй като сте принудени да споделяте пространство заедно, особено ако те са приятел или член на семейството. В тези случаи е най-добре да сте готови да слушате и да общувате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X