Напишете дума/думи за търсене

Съвети за перфектни домакини от времето на баба

Истината е, че дори да не искаме да сме перфектни домакини, всяка от нас има желание да върши по-бързо и продуктивно домашната работа. Писали сме и преди подобни съвети, но ето няколко нови, които може би вашата баба не е споделяла с вас.

1. Когато перете ризи, ги закачайте да съхнат на закачалка – така ще ги изгладите много по-лесно след това и няма да има никакви слреди от щипки, които да се чудите как да премахнете.

2. За да почистите идеално белите си гуменки, навлажнете ги и ги натъркайте със сапун срещу петна или с друг препарат, който премахва петна. Може да опитате също и с препарат за почистване на баня или пък с паста за зъби. След това ги пуснете в пералнята на ниски градуси.

3. За да измиете мазна тава или тенджера, я напръскайте първо с обезмаслител, оставете я да покисне и чак след това я търкайте под течащата вода или я пускайте в съдомиялната. Същото важи и за стените и пода, след като сте пържили – обезмаслителят ще ви помогне да почистите много по-лесно. Но го оставете да подейства поне 30 минути.

4. Когато слагате някъде лепенка (например стикерите върху стъклата на колите), предварително я лепнете няколко пъти върху дреха, за да отслабне силата на лепилото и да можете след това по-лесно да я отстраните.

5. Месинговите батерии в банята и в кухнята ще светнат, ако ги натъркате с лимон. Оставете да подейства 15 минути и после само изплакнете.

6. Забъркайте си домашен препарат срещу петна, като смесите равни части сода за хляб, кислородна вода и препарат за съдове. С този препарат може да търкате петна от мазно, кръв и мръсотия, а също така може да го добавяте в пералнята за блестящи дрехи.

7. За да уври бобът по-бързо, добавете в първото варене малка чашка ракия.

8. Когато перете зимни якета или завивки, сложете в пералнята топка за тенис – така дрехите и завивките няма да се степят.

9. Дръжте винаги в хладилника си купичка със сода – тя ще поеме неприятните миризми. Ако искате да почистите хладилника, също използвайте сода, смесена с прясноизцеден лимонов сок и вода.

10. Ако имате животни у дома, вероятно пералнята ви и вашите дрехи редовно „се радват“ на топка с косми. Много е неприятно да извадите чисти и изпрани дрехи от пералнята и те да са целите полепнали с косми. Слагайте в прането по една гъбичка за миене на чинии – космите ще се събират по грубата страна на гъбичката и ще „оставят на мира“ дрехите ви.

3 начина за премахване на лошата миризма от обувките

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X