Напишете дума/думи за търсене

Необичайни употреби на солта, маслото и черният пипер в домакинството

Колкото и изненадващо да изглежда, опитни домакини твърдят, че са тествали тези стари хитрини и те работят, включително за пералната машина!

* В отделението за омекотител добавете малко смлян черен пипер, а после пуснете цикъл за изплакване със студена вода. Твърди се, че по този начин се запазват цветовете в тъканите, защото в ролята си на абразив пиперът извлича от тях остатъците от перилни и омекотяващи препарати, натрупани във времето.

* Всички знаят, че кърпите, използвани в кухнята, бързо стават твърди и се вмирисват, въпреки старателното пране. Това би могло да се избегне, ако ги оставите да киснат в разтвор от вода, домашен сапун и олио. На 8 литра вода сложете 20 г сода, чаена лъжичка растително олио и настърган сапун. Оставете така 8 - 10 часа, като периодично разбърквате. Извадете кърпите, изплакнете ги добре и ги сложете да се изперат в пералнята.
Ако обаче и това не помогне, ги накиснете в емайлиран съд с кипяща вода, в която има прах за пране и 2 супени лъжици растително олио. Оставете на слаб огън за два часа, а след като всичко изстине, изплакнете.

* Солта действа почти като пипера. Добавете от нея в отделението за прах на пералнята. Справя се добре с петна от пот, помага да се отмият петна от кръв, но за тях трябва плакнене със студена вода. Ръжда и плесен се премахват лесно, ако натъркате дрехата с разтвор от сол и лимонов сок, а после я изперете в пералнята. Ако все пак се страхувате да не повредите машината, може да приложите хитрините със сол в леген и с пране на ръка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X