Напишете дума/думи за търсене

Опасни грешки, които допускаме при чистене

По време на тази пандимея дори онези, които обикновено се кълнат в естествените препарати за почистване, се запасиха с белина и с всякаква химия за дезинфекция. Това беше належащо, но е добре да знаем как да използваме тези препарати, без да навредим на себе си и на семействата си.

Тези почистващи препарати са мощни - достатъчно мощни, за да унищожат 99,9 процента от микроорганизмите, но това също ги прави опасни, ако не се работи правилно с тях.

1. Никога не смесвайте белина с други почистващи препарати
Вероятно сте чували и преди, че никога не трябва да смесвате белина с амоняк – тази опасна комбинация произвежда токсичен газ. Но за да бъдете напълно сигурни, е най-добре да избягвате смесването на белина с каквито и да е други почистващи препарати, вкл. оцет и алкохол. Разреждайте белината с вода, а другите препарати ползвайте отделно.

2. Проветрявайте след почистване
Когато използвате химически почистващи препарати, винаги е добре помещението да бъде добре проветрено, за да не вдишвате изпаренията. Отваряйте врати и прозорци, а ако разполагате с вентилатор, например в банята, включвайте го. Опитайте се да правите бързо почистването, за да не сте изложени на тези химикали твърде дълго.

Ако можете, ограничете химическите препарати за почистване на повърхности с висок риск (плотове, дръжки, кранове) и продължете да използвате по-естествени продукти в други области като прозорци и огледала.

3. Внимавайте къде ги съхранявате
Да четете етикетите на почистващите препарати е силно препоръчително. Някои от тях изискват да бъдат съхранявани на тъмно, на сухо и т.н. Освен това би било много неприятно и опасно, ако децата или домашните любимци се доберат до препаратите ви.
Най-добре четете етикетите и ги съхранявайте в оригиналните им опаковки според указанията и далеч от малките членове на семейството и от четириногите.

4. Използвайте продуктите само по предназначение
Ако имате почистващи кърпички, предназначени за домакински повърхности, не ги използвайте за почистване на ръцете си. Продуктите за дезинфекция, предназначени за употреба върху ръцете или тялото ви, са формулирани по различен начин от тези, създадени за плотове, кранове и дръжки за врата. Домакинските почистващи продукти не са тествани или одобрени за употреба на ръцете ви - и всъщност е добра идея да носите ръкавици, докато ги използвате, и да миете ръцете си след това.

5. Не ги хвърляйте където и да е
И тук съветът е да четете етикета. Някои продукти не бива в никакъв случай да се изхвърлят в тоалетната, да речем. Може да запушите или още по-лошо – да отровите въздуха в дома си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X