Напишете дума/думи за търсене

Пяна, вода за уста, светлина - или какво убива коронавируса

Учените в университета "Джонс Хопкинс", един от световните лидери битката със заразата, се опитаха да дадат обяснения, които да помогнат на хората в тези тежки моменти.

1. Вирусът не е жив организъм, а протеинова молекула (DNA), покрита със защитен слой липид (мазнина). При приемане през очите, носа или устата той сменя генетичния си код (мутира) и превръща клетките в агресор и стартира бързо им деление.

2. След като е само молекула, вирусът не може да бъде убит, но се разпада от само себе си. Времето за разпад зависи от температурата, влажността и типа материал, върху който се намира.

3. Вирусът е много крехък. Единственото нещо, което го предпазва е външният слой мазнина. Заради това най-доброто лекарство е какъвто и да е сапун или дезинфектант. Защото пяната "разрязва" мазнината. Заради това трябва да търкате ръцете си повече от 20 секунди, за да има повече пяна. В момента, в който се пробие защитата, протеиновата молекула се разпада от само себе си.

4. Топлината разгражда мазнината. Заради това трябва да си миете ръцете, да перете и чистите с температура от над 25 градуса. Топлата вода прави и повече пяна, което още повече помага.

5. Алкохол или всичко, което съдържа 65% алкохол, разгражда мазнините, особено външния слой на вируса.

6. Всяка смес от 1 част белина и 5 части вода разгражда протеина и го унищожава отвътре.

7. Кислородната вода помага за дълго време след миене на ръцете, почистването им с алкохол или хлорин, защото пероксидът разяжда протеина на вируса. Но трябва да я ползвате чиста и това може да увреди кожата ви.

8. Няма полза от бактерициди. Вирусът не е жив организъм като бактерията. Значи не може да се убие с антибиотик.

9. Никога не тупайте използвани или неизползвани дрехи, чаршафи и каквото да е било. Вирусът залепва върху повърхности. Издържа 3 часа върху текстил, 4 часа върху медни повърхности и дърво (медът е натурален антисептик, а от дървото изсмуква влагата и след това залепва за него и се разпада), 24 часа върху картон, 42 часа върху метал и 72 часа върху пластмаса. Ако изтупате нещо или използвате прахоуловител, молекулите на вируса остават 3 часа във въздуха и могат да проникнат през носа ви.

10. Молекулите остават много стабилни при ниски външни молекули, или изкуствена среда като климатиците в къщите и автомобилите. Трябва им влажност и особено тъмнина, за да бъдат стабилни. Следователно помага въздух с ниска влажност, сух и топъл. И много силно осветени места.

11. Ултравиолетовата светлина помага, защото разгражда протеина. Например за дезинфекциране на маската за многократна употреба. Но трябва да се внимава, защото тя унищожава и колагена в кожата и може да доведе до бръчки и дори рак.

12. Вирусът не може да проникне през здрава кожа.

13. Оцет не може да бъде използван, защото не разгражда защитния слой мазнина.

14. Алкохолни напитки и водка също не помагат. Повечето от тях имат 40% алкохол, а трябват 65.

15. Водите за уста като "Листерин" помагат. Те са с 65% алкохол.

16. Колкото е по-малко пространството, толкова е по-голяма концентрацията на вируса. Колкото е по-просторно и проветриво, толкова по-добре.

17. Трябва да се мият ръцете, когато се докоснете до храна, заключалки, брави, ключове за осветлението, дистанционното, телефона, часовника, компютъра, бюрото, телевизора и други. И най-вече след тоалетната.

18. След измиване трябва да се подсушат ръцете много внимателно, защото молекулата може да се скрие в микропукнатина на кожата. След това използвайте овлажнител за кожа. Колкото е по-дебел слоят, толкова по-добре.

19. Поддържайте ноктите на ръцете и краката къси, за да не се скрие вирусът под тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X