Напишете дума/думи за търсене

Ябълковият оцет прави чудеса за мазната кожа

През последните години, когато натуралната козметика стана предпочитана от много хора, ябълковият оцет се превърна в един от фаворитите в грижата за кожата. Да, рискувате да миришете на салата, но затова пък кожата ви ще сияе. Признайте, правили сме и по-страшни неща в името на красотата!

„Ябълковият оцет не е известен само като любима съставка за салатен дресинг, но и като еликсир за топене на мазнини, казва д-р Мишел Грийн, сертифициран дерматолог със седалище в Ню Йорк. - Освен това има много ползи за грижата за кожата.“

Не надигайте веднага шишето с оцета, за да го изсипете върху лицето. Научете първо какви са потенциалните ползи и странични ефекти, както и кои са най-добрите начини да приложите ябълковия оцет.

Ябълковият оцет е естествен ексфолиатор.
- Основни ползи: Балансира pH, ексфолира химически и има антибактериално действие.
- Кой трябва да го използва: Като цяло хората с мазна и акнеична кожа.
- Колко често можете да го използвате: Употребата на ябълков оцет зависи от това в какъв продукт и с каква концентрация го използвате.
- Работи добре с: противовъзпалителни.
- Не използвайте с: други киселини, ретиноиди.

Какво представлява ябълковият оцет?
Ябълковият оцет (известен още като ACV) се добива от ябълки и се получава чрез процес на ферментация. Той се предлага в течна форма и когато се използва локално, обикновено се прилага като тонер, но може да действа и като точково лечение. „Ябълковият оцет има киселинно pH и може да помогне за балансиране на рН на външния слой на кожата“, казва Джошуа Зейхнер, д.м. Оцетната киселина, която съдържа, има антибактериални и кератолитични свойства, а ябълчената играе роля на нежен химичен ексфолиант.

Предимства на ябълковия оцет за кожата
На теория неговите свойства биха могли да осигурят следните ползи:

Балансира pH на кожата: Тъй като ябълковият оцет може да помогне за балансиране на pH на външния слой на кожата, той я поддържа да функционира оптимално - тоест тя произвежда нужното количество мазнини, за да се справи с бактериите, причиняващи акне.

Ексфолира: „Ябълковият оцет съдържа ябълчена киселина, която е подобна на алфа хидрокси киселината - казва Грийн. - Ябълчената киселина действа добре върху склонната към акне кожа, тъй като нежно ексфолира, за да отпуши порите и да елиминира бактериите."

Борба с черните точки: Според Грийн ябълковият оцет, който има антибактериални активи, може да се смесва със сода и вода, за да ексфолира и да намлява черните точки.

Подобрява хиперпигментацията: Ябълчената киселина в ябълковия оцет може да бъде полезна за изчистване на проблеми с хиперпигментацията като тъмни петна. „Тя е известна със способността си да намалява производството на меланин - казва специалистът. - Меланинът е това, което придава на кожата пигментация; следователно ябълчената киселина е чудесна за подобряване на хиперпигментацията."

Как се използва
Ябълковият оцет е много силен и може да причини химически изгаряния. Поради тази причина винаги трябва първо да се разрежда с вода, преди да се приложи върху кожата - обикновено съотношението е една част ябълков оцет и четири части вода.

Подобно на мнозина, София Рое, експерт по естествена красота и холистичен готвач, препоръчва да го използвате като тонер. „Използването на ACV като бърз тонер е чудесен начин за възстановяване на естествените защитни сили на кожата, премахване на излишната мръсотия и помага в борбата срещу акнето“, казва тя.

Козметичният химик Джинджър Кинг, изпълнителен директор на Grace Kingdom Beauty, потвърждава. "Използва се като тонер поради киселинността си - казва тя, - и се препоръчва разреждане, особено за чувствителна кожа."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X