Напишете дума/думи за търсене

Професионални съвети за перфектен грим

С годините гримирането се е превърнало в една от най-важните разкрасителни процедури за почти всяка жена. Ако е майсторски поставен гримът трябва да прикрива несъвършенствата и да подчертава красивите черти на лицето. Има случаи, в които дотолкова сме свикнали да гледаме някоя дама гримирана, че когато я видим без грим почти не можем да я познаем. Но гримирането не е лесна задача. То изисква време, търпение, малко умение и разбира се, познаване на някои основни правила.

Гримът не трябва да е очебиен, а дискретен. Основната цел е да се изтъкнат най-привлекателните черти на лицето и да се смекчат и прикрият не толкова атрактивните. Не съществува точно определена схема или начин за поставяне на лицев грим; нанасянето се базира на анализа на лицето и индивидуалните нужди. Когато поставяте грим, трябва да се съобразявате със структурата на лицето, с цвета на очите, на кожата и на косата; как искате да изглеждате и резултатите, които бихте желали реалистично да постигнете.

Козметични продукти за грим на лицето

Козметичната индустрия предлага широк асортимент от продукти за подобряване на външния вид. Днес пазара изобилства от козметични продукти за нуждите на всеки тип кожа.

Основен фон (фон дьо тен)

Основният фон (фон дьо тенът) е козметичен продукт, обикновено с леко оцветяващ ефект, който се използва за основа, или пък е защитен слой, поставян преди грима или пудрата. Основата изравнява тена и цвета на кожата, премахва малките й недостатъци и я защитава от влиянието на околната среда като запрашеност и резки климатични промени.

Течната и твърдата основа, а също основа крем върху пудра и цветни овлажнители са най-широко използваните продукти за придаване на естествено покритие с лек блясък. Обикновено съдържат минерално или есенциално масло и се смятат за базови масла. Тези продукти са добър избор за нормална или суха кожа. Немаслените продукти са на водна основа, при които водата е главната съставна част. Течности на водна основа, основи тип „крем върху пудра” или само пудра обикновено придават матов, неблестящ краен резултат и помагат за прикриване на малки недостатъци и обезцветени области. Тези основи за грим са особено ефективни за мазна кожа, понеже не омазняват допълнително кожата.

Химия на основния фон за грим

Основите с крем са предимно водни, с минерални масла, стеаринови киселини, алкохол, пропилен-гликол, триетаноламин, ланолинови деривати, боракс и неразтворими пигменти. Основите могат също да съдържат повърхностноактивни субстанции (детергенти), емулгатори, овлажнители, парфюми и защитни субстанции като парабен. Формулирането на тези продукти е предимно за суха до нормална кожа и осигуряват средно до пълно покритие.

Течните основи са суспензии от органични и неорганични пигменти на алкохолна и водна основа. Повечето течни основи трябва да се разклащат преди употреба, а бентонитът се прибавя, за да държи продуктите устойчиви, без да се утаяват. Формулата на тези продукти е подходяща за мазна до нормална кожа, изискваща средно покритие.

Основите на пудра се състоят от смес с оцветител (пигмент) и парфюм и са много ефективни за мазна кожа. Основа „крем върху пудра” е влажна, но постепенно изсъхва.

Много основи съдържат защитни субстанции, като силикон срещу слънчева светлина и други вредни ефекти от околната среда.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X