Напишете дума/думи за търсене

Професионални съвети за перфектен грим

Използване на основния фон

Успехът от поставянето на цялостния грим зависи от правилния избор на цвета и нанасянето на основата. Когато е правилно подбрана и приложена, основата създава равно покритие върху кожата за създаване на грима.

Изборът на основния цвят зависи от тена на кожата, който може да бъде класифициран като топъл, студен или неутрален. Топлият тен е жълт, оранжев или червено-оранжев. Студените типове тен обикновено са сини, синьо-зелени, маслинени или синьо-червени (розови). Неутралната кожа има поравно топъл и студен тен.

Основният фон винаги трябва най-близко да наподобява естествения тен на кожата. Ако е твърде светла, ще се получи твърде сив оттенък и ще личи върху кожата, като подсилва несъвършенствата й. Ако пък е твърде тъмна, кожата ще изглежда като нечиста. Най-добрият начин за определяне на правилния цвят на основата е да се постави една ивица цвят върху чиста кожа или по линията на челюстта. Смесете леко, след това повторете с два или три цвята. Цветът върху кожата, който “изчезва” и не изпъква, е точният цвят за основа. Избягвайте да създавате контрасти между цвета на лицето и на шията. Гримът трябва да наподобява цвета на кожата, да се смесва гладко, без да образува видима демаркационна линия.

Течната основа и тази в туба се вземат от съда, в който са, чрез шпатула, след което се нанасят върху лицето с върха на пръстите или с лицева гъба. Основа с пудра или „крем-пудра” могат да се нанесат с влажна или суха гъба за лице.

Козметика за прикриване на недостатъци (Коректори)

Козметичните продукти за прикриване на петна се поставят преди или след основата. На пазара се предлагат във вид на моливи, тубички или стикове в голям избор от нюанси и цветове, съответстващи на различните типове тен на кожата. Всяка форма може да съдържа овлажнител или масло, в зависимост от сместа. Някои са специално предназначени за лечение на акне, докато други съдържат съставки против стареене на кожата или овлажнители.

Кремообразните продукти най-силно прикриват недостатъците. Моливите имат “средно покритие”, а някои могат да съдържат овлажнители. Стиковете обикновено завършват в края си с гъбичка или четчица и имат течна консистенция.

Химичен състав на коректорите

Химическият им състав е подобен на основите-крем. Вземат се от съда, в който са, с шпатула и се нанасят върху кожата с четка или гъба. Поставят се върху местата за маскиране и се примесват към околната кожа. Важно е да съответстват възможно най-близко на тена на кожата. Обикновено са по-светли от цвета на кожата и могат да привличат внимание към проблемната област. Ако покритието на някой недостатък е много близо до цвета на кожата, то не трябва да е по-светло. Принципите за избор на цвят за основа важат и за продуктите за прикриване на недостатъци.

Пудри за лице

Пудрите за лице са фини козметични пудри, понякога оцветени и ароматизирани. Използват се за придаване на матов или светъл вид на лицето. Те подобряват общата атрактивност на кожата чрез изтъкване на естествения й цвят и помагат да се прикрият малки недостатъци и разлики в цвета. Пудрите за лице се използват и за поставяне на основа.

Химичен състав на пудрите за лице

В салоните се използват най-много два вида пудри за лице: прахообразна и крем-пудра (пресована пудра). И двата типа имат един и същи състав. Пресованите форми съдържат връзки, които не им позволяват да се натрошават.

Пудрите за лице се състоят от основа, смесена с оцветяваща субстанция (пигмент), и парфюм. Съставките на повечето пудри включват талк, цинков окис, титанов диоксид, каолин, креда, цинков и магнезиев стеарат и бактерициди, възпрепятстващи растежа на бактерии и запазващи продукта чист.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X