Напишете дума/думи за търсене

Как да се отървем от мухъла

Влагата намира начин да се намести в него и резултатът често намирисва. Заради мухъла.

Той е един от най-лошите ви приятели в къщи. Вреден е за здравето, разпространява се бързо, съсипва мебели и стени, а миризмата прониква навсякъде и се задържа дълго.

Един от най-лесните начини да се справите с мухъла е да не допускате да се образува, а появи ли се да го третирате навреме.

В банята

Тя създава отлични климатични условия за отглеждане на мухъл – влага, топлина и липса на добро проветрение в повечето случаи. Фугите на плочките и силиконовите запечатки са любимо място за образуване на мухъл. Най-добрият начин да се преборите с тях е с белина. Повечето повърхности в банята могат да понесат агресията й. Сложете чифт гумени ръкавици и нанесете щедро от избелващата течност върху засегнатите места. Оставете да подейства за 20-30 минути и след това включете в употреба старата четка за зъби. Изтъркайте добре и изплакнете обилно. Може да използвате и по-голяма четка, но тази за зъби ще ви позволи да работите прецизно.

Съвет: За да не позволявате на мухъла да вземе властта в непрекъснато мокрещите се зони в банята, може да напръсквате периодично с разтвор от белина и вода, направен в съотношение 1:4. Празната опаковка от спрея за прозорци ще свърши работа и винаги може да стои под ръка при препаратите в банята.

-----

Ако мухълът е успял да проникне под силиконовите уплътнения около мивката, ваната или душ кабината и повърхностното третиране не помага, ще се наложи да ги отстраните. Почистете добре силикона, залейте зоната обилно с белина и оставете продължително да подейства. Изплакнете и подсушете добре. Нанесете нов пласт силикон и се уверете, че сте взели такъв против мухъл.

От стените

Няма начин да се справите с петнистата напаст, докато имате мокра стена. Колкото и козметични упражнения по премахване на мухъла да направите, едва ли ще помогнат в дългосрочен пан. Отстранете причината, като изолирате стената от инвазията на влагата. Осигуряването на добра вентилация е ключов фактор в борбата със спорите. В случай, че мухълът се образува зад шкафа на остъкления балкон, преместете го или просто се освободете от него.

Съвет: Ако имате големи прозорци в помещението, не позволявайте да се изпотяват прекалено. Задържаната влага по тях със сигурност ще помогне на мухъла да плъзне лесно по дограмата и стените в близост до прозореца.

От дрехите

Уви, мухълът вирее добре и в тъканите. Белината може да помогне и в този случай, но има опасност и цветовете от тъканите да си отидат заедно с петната. Ако все пак не искате да се разделите с любимата си шарена риза опитайте с белина, която не съдържа хлор, а действа на петната с активен кислород. За всеки случай проверете първо как препарата ще се отрази на дрехата, като нанесете от него в малък и не особено видим участък от нея.

От въздуха

Продължителното проветряване на помещението е най-добрият начин за извеждане на неприятната миризма на мухъл от стаята, но кой може да стои на отворени прозорци непрекъснато. Содата е доказано средство за абсорбиране на миризми. Изсипете няколко пакетчета в широка купа и я поставете в помещението. Може да опитате и с гранули за котешка тоалетна. Подменяйте ги на всеки две седмици.

-----

В повечето случаи препаратите за премахване на мухъл дразнят дихателната система и може да алергизират. Опитайте да се справите с проблема, като използвате етерично масло от чаено дърво. Разтворете 20 капки от него в 1 чаша вода. Изсипете в бутилка с пулверизатор и напръскайте мухлясалата повърхност. Оставете да попие и изсъхне. Избършете с влажна кърпа, а след това подсушете добре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X