Напишете дума/думи за търсене

Рецепта за веган заквасена сметана за пикантни ястия

Заквасената сметана е продукт, който може да се използва за придружаване на много различни ястия. Осигурява отличителен щрих по отношение на вкус и текстура.

За тези от вас, които не консумират храни от животински произход, може да се направи и веган заквасена сметана.
Помнете, че ако спазвате диета, е важно да следите консумацията на сосове. Добре е да ги похапвате от време на време, но като общо правило не се препоръчва да ги включвате редовно. Това е така, защото тези препарати са способни значително да увеличат енергийната стойност на ястията, което може да доведе до наддаване на тегло.

Рецепта за веган заквасена сметана
• 200 г тофу
• сокът от един лимон
• 1/2 шалот
• 1 чаена лъжичка сол
• щипка кимион

Сложете съставките в кухненски робот. Обработете на максимална мощност за около 2 до 3 мин. Важно е крайният резултат да е еднакъв и хомогенен. Ако сместа е твърде гъста, подправете с малко повече лимонов сок.


Веган заквасена сметана с ядки
В този случай вместо тофу като основна съставка се използват ядки. Те са в състояние да осигурят значително количество ненаситени мастни киселини, хранителни вещества, за които е доказано, че помагат за контролиране на вътрешните нива на възпаление.

• 1/2 чаша орехи, накиснати за 4 часа
• 2 супени лъжици бял лук
• сол на вкус
• сок от половин лимон
• ? чаша пречистена вода

Сложете всички съставки в блендер и пасирайте за 2 или 3 мин на максимална мощност, докато получите гладък крем. Добавете допълнително сол, ако е необходимо. Може да прибавите още лимонов сок, за да постигнете по-гладка текстура.

Това е рецепта, която може да се използва за придружаване както на месни, така и на рибни ястия. Дори се съчетава добре с кореноплодни зеленчуци.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X