Напишете дума/думи за търсене

Течаща река ли сте или застояло езерце?

Мотивира ли ви това, което правите? Ако отговорът е не, какво възнамерявате да направите, за да го промените? Вие течаща река ли сте или застояло езерце? В тази статия ще прехвърлим двете концепции за поток и ангажираност.

И потокът, и ангажираността се отнасят до начина, по който се движите през живота по ангажиран и плавен начин. Те се отнасят до преживяването на потока от събитията, които ви се случват, вашата мотивация и страст към дейностите, които извършвате, и вашето постоянство пред определени трудности.

Поток
Михали Циксзентмихалий е психолог от унгарско-американски произход, който дава живот на тази интуитивна концепция. Той вижда потока като оптималното преживяване на насладата. Това се случва, когато индивидът е мотивиран и обучен да извършва дейност, която също е предизвикателство.

В състояние на поток вие изваждате най-доброто от себе си, без дори да го осъзнавате. Освен това вие използвате всичките си ресурси и потенциал, за да постигнете целите си. В същото време вие контролирате както средата си, така и себе си.

Вътрешна и външна мотивация

Дейностите, които извършвате, трябва да са укрепващи за вас по присъщ начин. Има два вида мотивация - външна и вътрешна.
• Външната мотивация предполага, че правите нещо, за да постигнете нещо друго, външно. Например работите за пари или приготвяте вкусна храна за семейството си, за да може да й се насладят.
• Вътрешната мотивация се отнася до това, което получавате от дадена дейност, независимо дали постигате нещо външно. Например може да работите и да се чувствате пълноценни или да търсите работа, която ви кара да се чувствате по-добре. От друга страна, може да готвите, защото ви харесва или го намирате за релаксиращо.

Дейностите, които ви позволяват да останете в състояние на поток, трябва да са вътрешно удовлетворяващи. Те трябва да активират вътрешните двигатели, които ви позволяват да се съсредоточите върху тях до такава степен, че да загубите представа за времето, когато ги правите.


Ангажираност
Много автори разглеждат ангажираността като положително емоционално състояние. Това е свързано с удовлетворение, отдаденост и поглъщане от нещата, които ви карат да се чувствате изпълнени. За психолозите ангажираността се характеризира с три характеристики:

Енергичност
Предполага високи нива на енергия и умствена активност, както и желание и предразположение да се инвестират усилия и да се упорства въпреки трудностите. Това е най-поведенческият компонент на ангажираността. Енергичността се характеризира с психическа устойчивост и желание за полагане на усилия в дейностите, които извършвате.

Всеотдайност
Отдадеността се отнася до това да бъдеш ентусиазиран, да се гордееш със себе си и, следователно, да се чувстваш, вдъхновен. Освен това е придружено от чувство за важност и предизвикателство и е факторът с най-голяма прогностична стойност. Следователно, това е най-важното по отношение на удовлетворението. Отдадеността се отнася до участие и чувство на ентусиазъм и гордост от това, което сте и което правите.

Абсорбция
Може да мислите, че да бъдете всмукани в нещо е лошо. Това обаче не може да бъде по-далеч от истината. Всъщност здравословното усвояване се разбира като състояние на концентрация. Усещането е, че времето минава бързо и че ти е трудно да се откъснеш от това, което те поглъща, защото те кара да се чувстваш толкова добре.

Колко пъти сте осъзнавали, че докато правите нещо, времето е минало толкова бързо, че сте искали да имате още от него? Това е здравословна абсорбция. Кара те да гледаш на изминалото време като на изключително приятно.

Ти течаща река ли си или застояло езерце?
Да се научим да се движим с живота, е изкуство, на което всички може да се научим да се наслаждаваме. Трябва да спрете и да погледнете обкръжението си и да разберете как може да го подобрите. Трябва също така да извършвате действия на грижа за себе си, които ви осигуряват преживявания на поток и ангажираност.

В заключение, както потокът, така и ангажираността се отнасят до вътрешни и положителни мотивации, но с някои разлики.
Ангажираността е състояние, което продължава по-дълго, по-стабилно е във времето и е по-общо. От друга страна, потокът е по-изолиран процес, който е свързан с конкретната задача, която изпълнявате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X