Напишете дума/думи за търсене

Колелото на емоциите на Плутчик

Днешният свят е хаотичен. Ежедневието ни става все по-главозамайващо и сме склонни да отлагаме толкова основни аспекти като грижата за себе си, като например да спрем, за да помислим как се чувстваме. Като правило искаме да сме щастливи и да се чувстваме добре. Въпреки това спираме ли понякога, за да се замислим какво всъщност означава да си добре или не?

Емоционалното колело на Плутчик класифицира най-често изпитваните емоции, като ги разделя по цвят. Американският психолог д-р Робърт Плутчик твърди, че точно както цяла гама от цветове се генерира от трите основни цвята (жълто, червено и синьо), нещо подобно се случва с емоциите.

Плутчик заявява, че има общо осем основни емоции. Това са гняв, очакване, радост, доверие, страх, изненада, тъга и отвращение. Емоциите могат да бъдат преплетени и две или повече от тях дори могат да бъдат изпитани едновременно, с различна интензивност.

Плутчик твърди, че някои емоционални преживявания са подобни едно на друго и когато се смесят, произвеждат други.

1. Червено за гняв
Гневът е емоцията, която се появява, когато се подчинявате на ситуации, които са неприятни или ви карат да се чувствате разочаровани. Това е изключително енергична емоция, защото те кара да действаш. Често, когато гневът ви завладее, фокусирате вниманието си върху стимула, който го е задействал, и заемате отбранителна позиция, особено в ситуации, които компрометират вашата физическа цялост, представа за себе си или самочувствие.

2. Оранжево за очакване
Ако мислите, че изпитвате емоцията на очакване по интензивен начин, може да я бъркате с по-голямата й сестра, бдителността. Ако случаят е такъв, вие непрекъснато интензивно сканирате средата си. Целта е да ви насърчи да идентифицирате всички потенциални заплахи. Ако често изпитвате емоцията на бдителност, може също да изпитате безпокойство.

В другия край на скалата на очакванията е интересът. Означава спокойно внимание към конкретен аспект и е част от първоначална реакция за ориентиране.
Сливането на гняв и очакване е равно на агресивност. Тази емоция предполага злонамерени действия, които са били внимателно планирани. Освен това в наказателното право се счита за утежняващ фактор в престъплението.

3. Лилаво за отвращение
Отвращението поражда отхвърляне. Максималното отхвърляне е равно на омраза, изключително интензивна степен на отвращение. Може да доведе до агресивно поведение - както вербално, така и поведенческо.
По-малко интензивната форма на отвращение е скуката. Проявява се като вашето нежелание или раздразнение, когато извършвате дейност, защото не е особено мотивираща за вас или ви липсва интерес да я правите.
Припокриването на гняв и отвращение води до презрение. Ако се отнасяте презрително към нещо или някого, изпитвате силно чувство на отхвърляне и липса на уважение към него. Може също така да включва поведение като отричане или унижаване на хора, които смятате за по-низши. Презрението предполага превъзходство.


4. Тъмносиньо за тъга
Най-интензивната крайност на тъгата е скръбта. Това може да се появи при разстройства като депресия или при естествени процеси като траур. На другия полюс е замислеността. Може да се опише като хронична форма на тъга, която е по-малко интензивна, но продължава много по-дълго.

Когато другите забележат, че сте тъжни, обикновено се опитват да ви помогнат. Това се случва, защото търсите подслон и социална подкрепа. Вие искате вашите приятели и семейство да ви помогнат да се почувствате по-добре. На свой ред това насърчава интроспекция и самоанализ. Сливането на отвращение и тъга води до разкаяние. Това означава да осъзнавате, че сте действали неправилно. Изживявате го като постоянна вина, когато сте направили грешка.

5. Синьо за изненада
Изненадата е реакцията на ориентиране към неочакван, непредвиден, нов и странен стимул. В най-интензивния си вид тя се трансформира в учудване, което е способността да се удивляваш на положителните преживявания, които животът ти дава. От друга страна, в по-малко интензивния й край, вие изпитвате разсейване, когато вниманието ви е разпръснато към обект или стимул, на който трябва да обърнете внимание.

Изненадата се смята за най-уникалната основна емоция, защото се нуждае само от стимула, който я кара да бъде неочаквана. От сливането на изненада и тъга се появява неодобрение.

6. Тъмнозелено за страх
Страхът е една от най-завладяващите емоции, които може да изпитате. Всички емоции са наследство от еволюцията, но страхът е най-очевидният. Той е алармен сигнал за опасност. В най-интензивната си форма е известен като терор. Терорът често парализира и физически, и психически. Когато едновременно изпитвате емоциите на изненада и страх, е вероятно да се чувствате уплашени. Уплахата е тревожна реакция, шокът, който подготвя тялото за неочакван стимул, който може да бъде вреден.

7. Светлозелено за доверие
Доверието е положителна емоция. За разлика от страха, доверието е доброволно. Това означава, че вярвате в някого или нещо без съмнение, въпреки че не знаете какво крие бъдещето. Доверието включва както вяра, така и надежда. Тя може да бъде засилена или отслабена в зависимост от действията, които друг човек извършва.
Най-интензивната версия на доверието е възхищението. Това включва чувството на признателност към някого, за когото смятате, че има специални качества. На по-малко интензивния полюс на емоцията на доверие е приемането.
Когато изпитвате емоциите на страх и доверие едновременно, е вероятно да изпитате подчинение. То отрича или отхвърля
задоволяването на вашите нужди в полза на тези на другите.

8. Жълто за радост
Радостта е положително чувство, което изпитвате, когато постигнете определена цел или задача. Усещате тази емоция и когато близките ви хора го правят. Придружено е от чувство на благополучие и радост. Освен това изпитвате радост, когато се сблъскате с приятни естетически преживявания. Например да видите красиво лице или красива скулптура.

В своя край радостта се превръща в екстаз, усещане за максимална пълнота, което, доведено до крайност, може да бъде патологично. Всъщност екстазът се среща при биполярно разстройство. От по-малко интензивната страна на радостта се крие спокойствието. Това е емоционалното преживяване на умствен, емоционален, духовен и поведенчески баланс.
Когато едновременно изпитвате емоциите на доверие и радост, вие изпитвате любов. Любовта е чувството на привързаност, привличане и склонност към конкретен обект или индивид.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X