Напишете дума/думи за търсене

Любовта не умира след загуба, тя се променя

Загубата на някой, който носи светлина в живота ви, ви поставя в началото на болезнен път. Празнотата, която чувстваш, те разкъсва отвътре, защото нещо е било изтръгнато от теб. Наистина, когато връзката е останала, но нишката се е скъсала, е лесно да бъдеш завладян от усещането, че животът е станал по-сив, по-студен и по-тъмен. Но умира ли някога любовта? Опитът ни казва, че чувствата не умират, а се трансформират.

Симптомите, които придружават акта на загуба, са обхванати в процеса на траур. Широко разпространено е мнението, че траурът възниква само когато някой умре. В действителност обаче траурът може да се появи в различни ситуации. Например раздяла с партньора ви, загуба на обект с лична стойност или дори процеси като гоустинг.

Трансформация
Изясняването на скръбта е трудно. Това включва трансформация на много емоции, мисли и поведение, свързани с всичко, което е било изгубено. Преследваната цел е лесна за разбиране. Това е да приемеш реалността и да преодолееш болката. Крайното намерение е прекомпозирането на вътрешния свят на страдащия.


В наративната терапия нищо не умира, но се трансформира.
Когато загубиш някого, защото е умрял или изчезнал от живота ти, твоята любов към него остава. Липсата му те кара да плачеш и той все още присъства в мислите ти. Освен това любовта, която изпитвате към него, става латентна, по различен начин отпреди.

Осмислянето на болката от загубата също включва осмисляне на себе си. Според психиатъра Кюблер Рос етапите на траур, през които хората преминават, когато претърпят загуба, са:
• Отричане. Това ни позволява да намалим емоционалното въздействие на загубата.
• Гняв. Позволява ни да изразим болката, която изпитваме.
• Договаряне. Опитваме се да възстановим това, което сме изгубили.
• Депресия. Поради осъзнаването, че не може да си върнем това, което сме изгубили.
• Приемане. Чувства на мир и спокойствие, които ни позволяват постепенно да възстановим душевното си състояние и личната си стабилност.

Траурът е процес, който се нуждае от време, за да бъде адекватно развит.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X