Напишете дума/думи за търсене

Траурът за себе си - защо е полезен?

Техниката на траур за себе си ви позволява да обработвате трудни видове емоции, вариращи от травма до разстройства на настроението. Това е ценна психологическа задача на различни етапи. Чрез тях вие се справяте с раните и страданията си, за да оформите по-устойчив и здрав аз.

Траурът за себе си ви помага да назовете всяко преживяване, да идентифицирате чувствата си и да смекчите емоционалните си наранявания по по-ефективен начин. Постепенно ще започнете да приемате случилото се и ще може да разказвате за него без тежестта на страданието, което има тенденция да ви задушава и парализира.

Траурът за себе си не изисква от вас да разберете защо определени неща са ви се случили. Отнася се до трансформирането на емоциите ви, за да излекувате раните си и да ви позволи да възвърнете контрола над живота си.

Като човешко същество вие или съзрявате, или се развивате естествено, или се случва нещо, което ви променя насила. Съдбата може да бъде жестока и обича да ви кара да преживеете събития, за които не сте подготвени.

Болезнени взаимоотношения, тормоз на работното място, лични разочарования, нападки, детски или възрастни травми... Стресовите преживявания, поддържани с течение на времето, оставят белези и променят личността. Освен това те потискат способността ви да гледате с надежда към настоящето и бъдещето. Те носят със себе си психически проблеми и нещастие.

Оплакването на себе си е инструмент, използван в ускорена експериментална динамична психотерапия. Този модел, ориентиран към лечението на травми, хранителни разстройства и проблеми във взаимоотношенията, е създаден от д-р Даяна Фоша през 2000 г.

Нека да разгледаме стратегията за оплакване на себе си в рамките на този терапевтичен модел.

От страдание към свобода
Оплакването на себе си е изцеление в движение и включва акт на смела трансформация. Това означава, че чувствате емоциите, които съставляват вашата рана от травма, като ги описвате, споделяте и ги приемате. д-р Фоша посочва, че една от целите на тази терапия е пациентът да премине през поредица от етапи. В резултат на това най-накрая се преоткрива като по-автентичен аз.

С тази терапия трябва да разберете, че имате в себе си вроден стремеж към растеж и изцеление. Това означава да преминете със собственото си същество през серия от фази, за да изследвате раната си, да успокоите болката и да разберете, че вие самите не сте страданието. Трябва да осъзнаете, че имате право на свобода и благополучие.

Вие сте същество, чиито емоционални разстройства имат специфичен произход, който трябва да бъде успокоен, разрешен и излекуван. След като раната ви бъде превързана, вие ще се разкриете като по-устойчив аз. Траурът за себе си е ресурс на емоционална динамична терапия, която се стреми да ви накара да „разцъфнете“ отново.


Утро за себе си и позитивност
Това, от което наистина се нуждаете, за да постигнете психологическо овластяване, е силните ви страни да бъдат събудени.

Оплакването на себе си ви придружава чрез коригиращи емоционални преживявания. Помага ви да оспорите вашите вярвания и патологични нагласи. Освен това то ви насочва към контакт с по-положителни емоционални състояния, като си спомняте вашата стойност и вътрешен потенциал.

Всеки в крайна сметка процъфтява след болка. Дори и да не сте същият човек, който бяхте вчера, може с тази терапия още веднъж да погледнете на настоящето с положително око. Това е така, защото сте излекували онези емоционални фрактури, които преди са ви инвалидизирали.

Психологическа устойчивост: азът, оставен след себе си, отстъпва място на по-силна версия
Този терапевтичен модел е ориентиран към изцеление и търси положителните способности на пациента. Това са видовете ресурси, които може да развиете, за да дадете най-доброто от себе си и да излекувате проблемите, страховете и мъките си. Всъщност вие влизате в контакт с вашите положителни емоции и ги разширявате, за да улесните промяната.

Траурът за себе си трябва да ви отведе малко по малко до празнуването на новото аз.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X