Напишете дума/думи за търсене

Какво означава розовият цвят в психологията?

Значението, което обществото придава на розовия цвят, се е променило през годините.

Розовият цвят има доста емоционални конотации. Той предизвиква в ума чувства като сладост, обич и нежност в най-чистата им форма. Освен това за мнозина това е символ на романтична любов и щастие.
Въпреки че розовото се свързва с женствеността в западния свят, истината е, че тази концепция е скорошна. Допреди около сто години червеният цвят е типичен мъжки цвят. Той означавал агресия и сила. Когато тъканите избледнели обаче, станал розов. Едва през 70-те розовото започва да се свързва с жените.


Характеристики на розовия цвят
Розовото е цвят, който може да се опише като светлочервен.

Учените са съгласни, че розовото не е част от електромагнитния спектър. Това е така, защото нищо не излъчва розова светлина или не отразява съответна дължина на вълната. Когато мозъкът създава този тон в зрението, това всъщност е смесица от два противоположни цвята в спектъра: червено и лилаво.

Значението на розовия цвят
Както стана дума по-рано, розовият цвят е тясно свързан с мъжествеността до 70-те години, когато започна да се свързва с мекотата на характера и майчинството. Също така се разглежда като младежки цвят.

Като цяло розовото е цвят, който предизвиква положителни чувства, свързани с нежност, деликатност, детство, а в сферата на възрастните – романтична любов, без сексуален оттенък. Въпреки това, в зависимост от яснотата на розовото, то може да има различни конотации:
• Светлорозово. Ако е по-близо до бялото, това е по-скоро свързано с невинност и детство.
• Тъмнорозово. В този момент оттенъкът е по-близък до виолетов. Това намеква за нотки на еротика и чувственост.

Розовото също има определени негативни конотации по отношение на мекотата и невинността, която предава.


Употреби на розовия цвят
Цветовете оказват влияние върху подсъзнанието. Маркетолозите се възползват напълно от този факт, за да подобрят продажбите си. В невромаркетинга значението на розовия цвят е ориентирано към мекота, обич, майчинство и красота.

Продуктите, свързани с личната хигиена, както и тези, свързани с бебетата, обикновено са представени в розово.
Розовото има тенденция да предизвиква спокойствие, бори се със стреса и намалява агресивността. Ето защо се използва в болници, офиси, където се извършва творческа работа, и дори затвори.

Розово в различни култури
Значението на розовия цвят варира в зависимост от всеки отделен регион. Фактори като култура, история или фауната и флората на района могат да повлияят на символиката на този цвят.
• Католицизъм. Розовото представлява радост и се използва в литургиите в четвъртата неделя на Великия пост.
• Япония. Розовото се свързва с еротичното и интимното. Това е и цветът на пролетта, когато цъфтят вишните.
• Фън шуй. Розовото е свързано с по-стабилна и трайна любов, както и семейна обич и брак.
• Будизъм. Розовият лотос представлява земния символ на Буда. Свързано е с чистотата на душата и пътя към освобождението от материализма.
• Индуизъм. За индусите розовото е запазено за великите божества. Лакшми, богинята на богатството, седи на розов лотос.
• Югоизточна Европа. В страни като Албания, Гърция, Турция и Иран розовото се свързва със защита и изцеление.

Синьо-розовата дихотомия като представяне на мъжественост и женственост е силно вкоренена на Запад. Въпреки това напредъкът в колективното мислене означава, че розовото вече е по-често срещано за продукти, насочени към мъже, като дрехи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X