Напишете дума/думи за търсене

Какво означава зеленият цвят в психологията?

Зеленото означава надежда, живот и късмет, но също и отрова, липса на опит и завист. Ако искате да научите повече за този цвят и неговите значения, прочетете нататък.

За да разберем какво означава зеленият цвят в психологията, трябва само да погледнем към дървета, листа, трева и пролетни цветя. Всъщност, ние говорим за цветовата схема както на живота, така и на природата par excellence.

Въпреки това, както всички цветове, зеленото има различни значения в различните култури . Освен това често се свързва и с негативни понятия, като токсичност или завист.

В тази статия ще откриете много факти, свързани с този цвят. Те варират от физическите му характеристики до символиката в човешката култура.

Цветът всъщност не е свойство на обектите. Това е психофизичен ефект на дължината на вълната от отразена светлина, която мозъкът интерпретира.

В зависимост от това колко далеч се отразява лъчът светлина от повърхността, мозъкът създава специфично умствено представяне.
Когато дължината на вълната е в диапазона от 496-570 нанометра, възприеманият оттенък съответства на диапазона на зеленото. Това е един от основните цветове на светлината и ние имаме специализирани клетки, за да го възприемаме, заедно с червеното и синьото. Тези клетки се наричат конуси.

Когато става въпрос за пигменти, зеленото е вторичен цвят. Получава се чрез смесване на синьо и жълто.

Най-основното зелено се възприема при дължини на вълната между 500-550 нанометра. При по-къси дължини се забелязва по-синкав цвят. От 550 нанометра, той има тенденция да изглежда по-жълтеникав.


Зеленият цвят в психологията
Цветовете придобиват значение и символика за хората чрез индивидуален опит и предаване на културата. Зеленото често се свързва главно с живота и плодородието. Това се дължи на пряката му връзка с цвета на растителността.

Въпреки това този цвят има както положителни, така и отрицателни значения.

Положителни конотации на зеления цвят
Зеленото е цветът на живота, растежа и младостта и е силно свързан с пролетта. Зеленото е типичният цвят за представяне на надежда, непредубеденост и чувствителност.

То също често се свързва с изцеление и свежест, както и с късмет и веселие. В духовните и мистични сфери това е цветът на спокойствието и емоционалния баланс.

Отрицателни аспекти
Значението на зеления цвят може да бъде свързано с отровни и токсични вещества, както и с радиоактивност. Това е яркото и мощно зелено, като това на някои отровни растения и животни.

В природата смелите, ярките цветове са показателни за опасност. Те действат като метод за защита срещу хищничество. Това се нарича апосематизъм.

В психологическата област ние свързваме зеления цвят с чувства като незрялост и завист. Използваме изрази като „позеленявам от завист“.

Практическа употреба на зеленото
Релаксиращият и успокояващ ефект на зеленото се използва на места, където е необходим емоционален баланс. Например болници, училища и места за медитация. Въпреки това в маркетинга той се използва за подтикване към действие, а не за релаксация.

Много организации за опазване на околната среда и рециклиране използват зеления цвят. Също така има тенденция да се използва в кампании за активизъм и солидарност. Тъй като сме склонни да го свързваме с натуралното и здравословното, често го виждаме използван в лога и опаковки на хранителни продукти.

Зеленият цвят в различните култури
Досега говорихме за значението на зеления цвят в западната култура. В други региони на света обаче има различни значения.
• Северна Европа. Свързва се с Коледа и католическата религия. Някога се е смятал за цвят, типичен за буржоазията и заможните хора. Това е така, защото пигментът бил труден за получаване.
Ислям: Мюсюлманите смятат зеленото за свещен цвят. Свързват го с пророка Мохамед. Освен това е символ на силата.
• Ориенталски култури. Зеленото е свързано с надежда, добри намерения и плодородие. Често е използван нефрит за направата на декоративни предмети и предложения.
• Древен Египет. Хората в онези времена са свързвали зеленото с двойствеността на живота и смъртта. Това е аспект, широко изследван в религията на тази древна цивилизация.
• Амазонски народи. В страните от Южна Америка, където Амазонка заема голяма част от територията, смятат зеленото за символ на смъртта. Това се дължи на апосематизма, за който вече стана дума.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X