Напишете дума/думи за търсене

9 признака на психологическа травма

Човек може да получи психологическа травма както в детството, така и в зряла възраст. Твърде вероятно е почти всички хора да страдат от нея, тъй като всички сме уязвими от такъв тип нараняване.

Как да разберем дали изпитваме последиците от психологическа травма? Експертите идентифицират 9 характеристики.

Чувство за загуба на собствената си безопасност

Пострадалият не се чувства в безопасност. Някога е изпитвал силна болка, а сега чувства загубата на собствената си сигурност. За такъв човек е много трудно да повярва, че светът не е опасен.

Промени в настроението

Пострадалият може да има промени в настроението, които е много трудно да се предвидят. Съвсем наскоро той се е усмихвал и е бил весел, а след секунда без причина е раздразнен и проявява ярост. Промените в настроението често са напълно извън негов контрол.

Недостиг на енергия

Човек, пострадал от психологическа травма, има вълнообразен прилив на енергия, след това драстичен спад. Често по време на почивка ние се опитваме да се заредим с енергия за сметка на някого. Това явление се нарича енергиен вампиризъм. Сред хората, получили психологическа травма, това не е необичайно.

Илюзии

Много често фантазиите и илюзиите позволяват на човек да забрави за известно време за травмираща ситуация. Но така изглежда, че той съществува в два свята - реален и илюзорен. Избягването на реалността не решава съществуващия проблем, а само изостря ситуацията.

Нерационално безпокойство

Травмираният човек развива страхове, които нямат нищо общо с реалността. Те имат ирационален характер, така че е много трудно да се справи с тях. Страховете не само връщат дадения индивид в травмираща среда, но и предпазват от съществуващата реалност.

Безсилие и безпомощност

Изправен пред реалността, травмираният човек се чувства безсилен, има нужда от постоянни нечии подкрепа и помощ. В крайна сметка вътрешният му глас му подсказва, че не е в състояние да реши проблема сам.

Контрол върху ситуацията

Човек, който е претърпял психологическа травма, счита за свой дълг да държи всичко под контрол. Той не е в състояние да се освободи от ситуацията и да живее свободен живот. Някои много строги морални принципи не позволяват това да бъде направено.

Нездравословни връзки

Много е трудно човек с психологическа травма да изгради хармонични отношения. Вътрешните му конфликти не позволяват да се живее пълноценен живот, където здравословните взаимоотношения между хората са основното.

Невъзможност да живееш живота си

Травмираният човек не може да бъде себе си, той постоянно се опитва да отговори на нечии изисквания. Това се отнася както за външния вид, така и за житейските решения.

7 признака, че се нуждаем от незабавно емоционално изцеление

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X