Напишете дума/думи за търсене

Реалност или мит са разликите между мъжете и жените?

Мъжете са от Марс, а жените от Венера. Това все още ли е валидно?
Разликите между мъжете и жените от анатомична гледна точка са повече от очевидни. Но какво се крие отвъд физическата сфера? Какво мисли невронауката или поведенческата психология по въпроса?

Едно нещо, което е сигурно е, че от векове се наблюдава ясна разлика между половете, която традиционно се изповядва от мъжете, които се смятат за по-висши от жените.

Аспекти като физическа сила, изобретателност и интелект винаги са били добродетели, свързани с мъжкото начало. От друга страна, измерения като обич, емоция, интуиция и грижа са свързани с женското начало. За щастие, равенството между половете напредва.

Затова напоследък виждаме жени да заемат властови позиции в публичното пространство, а мъже да се грижат за задачи като отглеждането на деца.

Поради тази причина сега може да кажем, че твърдението, че мъжете са от Марс, а жените от Венера, има важни нюанси.

Вярно е, че се различаваме в няколко аспекта (повече, отколкото може дори да си помислим), но има и много неща, в които сме равни.

Какво има да каже науката за разликите между мъжете и жените?

„Тъй като сме различни, може да се забавляваме да обменяме светове, давайки любовта и вълненията си един на друг."
Ричард Бах

Областите на неврологията, генетиката и еволюционната биология, както и последните проучвания върху транссексуалността ни казват, че има ясни психологически разлики между мъжете и жените. Освен очевидните, свързани със секса и областта на биологията, има и други, често противоречиви, но винаги интересни различия.

Темата за разликите между мъжете и жените се обсъжда от векове. Всъщност Чарлз Дарвин с книгата си „Произходът на човека и подборът във връзка с пола“ (1871 г.) разглежда проблема за първи път от научна гледна точка.

Мозъчна разлика
Когато изучават разликите между женския и мъжкия мозък, учените се фокусират върху четири специфични области. Това са обработка, химия, структура и активност. Д-р Дардо Томази от университета във Флоренция (Италия) провежда проучване, чиито резултати са следните:

Сиво вещество и бяло вещество
Мъжкият мозък използва почти седем пъти повече сиво вещество от женския. От друга страна, женският мозък използва почти десет пъти повече бяло вещество. Причината за това е, че сивото вещество ни помага да се фокусираме върху конкретна задача по един начин. За разлика от тях, бялото вещество ни позволява да бъдем внимателни към много повече стимули. Това демонстрира защо жените са средно по-умели в многозадачността.

Хипокампус и обработка на информация
Жените са склонни да имат по-голям хипокампус. Това ги улеснява да обработват и запомнят по-добре данните, свързани с емоциите. Освен това женският мозък има тенденция да има вербални центрове в двете мозъчни полукълба, докато мъжете имат по-голям брой само в лявото полукълбо. Това означава, че господата понякога имат по-големи ограничения, когато става въпрос за улесняване на по-емоционална комуникация.

По-голям мозък с по-висока толерантност към болка
Мъжете също имат по-големи мозъци от жените. Тези данни са свързани с факта, че мъжкият пол има по-голям размер на тялото от този на дамите. Мъжете също понасят болката по-добре от жените. Това е така, защото техните невронни центрове, свързани с това измерение, представляват по-голяма устойчивост.


Поведенчески различия
Разликите между мъжете и жените са очевидни и в поведенческата област. Опитът ни казва, че понякога действаме, решаваме и реагираме доста по различен начин.

Мъжете и жените общуват по различен начин
Както споменахме по-рано, женският мозък има по-голяма способност да обработва емоционалната вселена. Това го прави средно по-умел в предаването на чувствата. Лингвистката Дебора Танен - експерт по темата, посочва, че жените са ефективни в създаването на интимност и съюзи.

От друга страна, момчетата са по-решителни, когато става дума за общуване, за да запазят своята автономия и да повишат социалния си статус.

Мъжете са по-умели във вземането на рискови решения
В проучване от 2003 г. относно диференцираното по пол вземане на решения, проведено от Джудит Е. Ларкин и Харви А. Пайнс, е показано, че мъжете са склонни да вземат рисковани решения по-често от жените. Господата са по-импулсивни.

Жените са по-чувствителни към стрес
В друго проучване, публикувано в списание Molecular Psychiatry, е показано, че жените са два пъти по-склонни да изпитват стрес от мъжете.
Лекарят и невролог Рита Валентино обяснява в това проучване, че женският мозък е по-чувствителен към хормона кортикотропин. Мъжете, от друга страна, по-успешно устояват на натиска.


Разликите между мъжете и жените са многобройни. Това обаче не ни прави по-добри или по-лоши един от друг. Няма по-висш пол. Всички сме невероятни и всички сме способни да постигнем това, което сме си поставили за цел. Биологията не определя нашия потенциал, тя само ни дава възможности да се развиваме и да постигаме мечтите си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X