Напишете дума/думи за търсене

Най-добрите цитати от Чарлз Дарвин

Четенето на цитати от Чарлз Дарвин е полезно занимание по една много проста причина. Преди сто и петдесет години той прави пълна революция в света на науката. Неговият принос промени начина, по който хората мислят за произхода на човешкия живот.
След като Чарлз Дарвин публикува своите теории за произхода на видовете, които обитават тази планета, науката се промени завинаги. Лесно е да приемем това знание за даденост днес, но в началото на 19-ти век то е революция.

Кой е Чарлз Дарвин?
Той е английски учен, натуралист, биолог и геолог. Роден е през 1809 г. На 22-годишна възраст се качва на прочутата лодка HMS Beagle. Пет години по-късно той се завръща, след като изучава видовете в естественото им местообитание с теория, която нарича „Произход на видовете”.

В своята теория за естествения подбор Дарвин твърди, че само видовете, които са се адаптирали най-добре към околната среда, ще оцелеят. С други думи, живите същества са подбрани от околната среда. В същото време, поколение след поколение, те обединяват генетични черти в своите потомци.

Частта от неговото изследване, която се сблъсква с повечето научни вярвания от онова време, е тази на човешките потомци. Дарвин предполага, че всички произлизаме от общ прародител. Той събира хората и другите живи същества в една категория, което е било изключително трудно за света да приеме. По негово време преобладаващото вярване е, че Homo sapiens е „избран“ вид.

Цитати от Чарлз Дарвин
Този брилянтен учен оставя важно писмено наследство. Тъй като не може да споделим всички негови цитати, избрахме тези, които се отнасят най-много към съвременната индивидуална психология.

Индивидуалност
"Не съм склонен да следвам сляпо примера на други мъже."
Повечето хора са последователи. Търсим лидер и сме склонни да се съобразяваме с това, което правят или казват. Дарвин обаче марширува под ритъма на собствения си барабан. Смелостта на неговите теории е ясно доказателство, че той не е бил човек, който безпрекословно следва другите. Той има свои собствени идеи. Той е лидер сред учените.


Приятелство
"Приятелствата на един човек са едно от най-добрите мерки за неговата стойност."
Чарлз Дарвин не е единственият, който вярва в силата на добрите приятелства. Поговорките на почти всеки език имат подобно чувство.
Дарвин вярва, че хората, които ни заобикалят, са сигурен знак за това кои сме в действителност, почти толкова, колкото нашето поведение, мисли и житейска философия.

Знание
"Винаги е препоръчително да възприемаме ясно нашето невежество."
В това Дарвин е съгласен с други брилянтни умове, като Стивън Хокинг или Алберт Айнщайн. Той категорично вярва, че всеки трябва да е наясно както с това, което знае, така и с това, което не знае. Тази философия насърчава любопитството и ученето през целия живот.

Объркване
„Велика е силата на постоянното погрешно представяне.”
Интересно е, че дори след 150 години „постоянният шум” продължава да бъде много силен и много опасен. Днес го наричаме "фалшиви новини". Всъщност цитатът на Дарвин може да е дори по-актуален днес, отколкото когато го е казал. Желанието и способността за изкривяване на реалността днес е може би дори по-голямо от всякога.

Социализация
„...социалните инстинкти карат животното да изпитва удоволствие от обществото на своите събратя.”
Предшественикът на теорията за еволюцията твърди, че наслаждаването на социализацията е инстинктивно. Живите същества трябва да бъдат около другите от своя вид, за да не само оцелеят, но и да бъдат добре.

Промяна
„Не оцелява най-силният от видовете, нито най-интелигентният, а най -приспособимият към промяна."
В крайна сметка силата няма да определи дълголетието. Вместо това то се определя от адаптивността. Хората от тези видове ли са? Времето със сигурност ще покаже.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X