Напишете дума/думи за търсене

Симптоми на амиотрофична латерална склероза

Проблеми при писане на съобщения на мобилния телефон, препъване при ходене... Симптомите, свързани с амиотрофична латерална склероза (AЛС), могат да бъдат много разнообразни.

Първите симптоми на AЛС често се появяват преди 40-годишна възраст. Честотата на това състояние е по-висока при мъжете, въпреки че много жени също страдат от това дегенеративно заболяване.
Най-поразителното при това неврологично състояние е, че в повечето случаи то възниква произволно и без предварително определени рискови фактори. Изглежда, че това е руска рулетка, която засяга двама на всеки 100 000 души.

Когато говорим за амиотрофична латерална склероза, случаят, който обикновено идва на ум, е този на Стивън Хокинг.

Той надмина всички обичайни очаквания по отношение на продължителността на живота на пациент с това състояние. Тъй като средно пациентът с АЛС обикновено живее между три и десет години след диагностицирането на заболяването.

Въпреки това Хокинг е диагностициран на 21-годишна възраст и живя до 76-годишна възраст. През 2002 г. Kings College в Лондон публикува статия относно някои от факторите, допринесли за това очевидно чудо. В нея се твърди, че колкото по-млад е пациентът, толкова по-бавно прогресира болестта.

Освен това фактори като внимателна диета и интензивна физиотерапия също подобряват качеството на живот на страдащите в продължение на години.

Не бива да забравяме, че страдащите от АЛС никога не губят умствените си способности. Те просто попадат в капан във все по-слабо, болезнено и зависимо тяло.


Симптомите на AЛС

Амиотрофичната латерална склероза дефинира вид неврологично заболяване (рядко), което е свързано с висшите двигателни неврони, отговорни за регулирането на движението. Засегнатите области са основни като способността да се ходи, да се говори, да се дъвче и да се извършва всякакъв вид доброволно движение и т.н.

AЛС е дегенеративно, прогресиращо и животозастрашаващо състояние, за което няма лечение. Има стратегии за забавяне на прогреса му, но до ден днешен учените не знаят как да предотвратят дегенерацията и смъртта на тези нервни клетки. Мозъкът трайно спира да комуникира с мускулите, което води до състояния на изключителна слабост и абсолютна зависимост.

Проучване, проведено от Вим Робехт и Томас Филипс, твърди се, че има възможна мутация на някои протеини или фронтотемпорална деменция, които водят до АЛС.

Знаем, че между пет и десет процента от случаите имат генетичен произход, но това не е решаващо. Останалите 90 процента страдат от това, което е известно като спорадична AЛС. С други думи, това се случва на случаен принцип и без видима причина.

Слабост в ръцете

Имате проблеми с поддържането на тегло с ръцете, не може да отключите врата, проблеми с писането на съобщение на мобилния телефон, обличането... Една от първите характеристики на това заболяване е усещането, че ръцете са по-слаби и по-тромави. Те не са толкова функционални, както обикновено и често ви предават.

Тромавост, спъване, загуба на равновесие...

Пациентите с AЛС рядко свързват внезапната си непохватност с това конкретно заболяване. Те може просто да си мислят, че им липсват витамини или трябва да се грижат по-добре за себе си. Но малко по малко те осъзнават, че нещо не е наред. Защото не е нормално изведнъж да започнеш да се препъваш толкова често. Освен това те често откриват, че ходенето става неудобно, защото са по-малко гъвкави. Усещат краката си дървени.

Булбарна дисфункция: проблеми с преглъщането

Булбарната дисфункция определя един от първите симптоми на AЛС. Това са затруднения при говорене (дизартрия) и преглъщане (дисфагия). Тази характеристика обикновено се среща по-често при жените. Освен това гласът става напрегнат, дрезгав и се появяват сериозни затруднения при артикулирането на ясни послания.

Фасцикулации: загуба на мускулен контрол

Фасцикулациите определят онези ситуации, в които лицето изпитва неволни мускулни контракции. Могат да се видят дори под кожата. Те са като внезапни нервни разряди, разположени в определен мускулен регион. Могат да засегнат ръцете, краката и езика.

Крампи и лош нощен сън

Друг симптом на AЛС са интензивните спазми, които са внезапни, болезнени и тревожни. Дотолкова, че нощната почивка на страдащия губи качеството си. За щастие, с подходящо лекарство, тази функция може да бъде подобрена.

Хиперсаливация

Една от най-поразителните характеристики за пациента е трудността да се контролира слюноотделянето, което става прекомерно и досадно. Но има лекарства за овладяване на тази ситуация.

Амиотрофичната латерална склероза обикновено винаги се проявява с тези фактори. Въпреки че е в състояние да облекчат някои ситуации с фармакологични и физиотерапевтични лечения, прогресът на това заболяване е неудържим.

За щастие, продължава кръстоносният поход за намиране на стратегия за обръщане или изкореняване на АЛС. Науката никога не спира да търси изход. Без съмнение, постоянните й усилия в крайна сметка ще дадат надежда в даден момент.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X