Напишете дума/думи за търсене

На Никулден задължително пригответе риба с люспи

Никулден наближава и сега е момента да научите нещо повече за св. Никола, за ритуалите и обичаите по време на празника. Защо светецът се смята за закрилник на моряците и банкерите, защо трбва да се приготви точно шаран за Никулден, защо кръстната кост от главата на рибата се пришива в шапчицата на малките деца и др.

Предлагаме ви откъс от книгата на Лилия Старева „Коледа и Нова година по български”. В нея ще откриете всичко за празниците от 4 декември (Варвара) до 20 януари (Петльовден) – кои са светците, чиито празници честваме, какво представлява самия празник, какви са ритуалите, какви са забраните, гаданията и предсказанията, какви са обредните храни, вещи и символи.

Никулден 6 декември

Да почерпят: Николай, Николина и техните производни: Ники, Нико (по-рядко от Никифор), Никола, Николае, Николайчо, Николаки, Николи, Николин, Николко, Николо, Николуш, Николчо, Никул, Никула, Никшо, Нинко, Нино, Нито, Ницко, Ницо, Ницул, Ниче, Ничин, Ничко, Ничо, Нонко, Нончо, Ноньо, Ника, Никол, Николета, Николинка, Николица, Николичка, Николка, Никула, Никулина, Никулица, Нина, Нинелия, Нинка, Нита, Нитка, Ница, Ницка, Нича, Ничка; Коко, Коле, Коло, Коломан, Колош, Колчо, Колун, Колуш, Кольо, Колюш, Коля, Кунчо; Колина, Колка, Коля, Куна.

Свети Никола

Свети Никола (гр. „победител на народи”) се родил през втората половина на III в. в ликийския град Патра. Семейството му било знатно и богато. Чичо му, епископ на града, приел племенника си в храма и от тук нататък той щял да му служи до края на дните си. За разлика от повечето свои събратя светци, Никола умрял в почит и признание на преклонна възраст. Не изпитвал силни болки от мъченията на преследвачи и екзекутори, но изпитвал радостта да даваш, без никой да знае за това, без нищо да очакваш от това. Когато умрели родителите му, раздал своя имот и никой дори не научил какво е сторил.

Преданието разказва как спасил един обеднял човек с три дъщери. Когато изгубил всичките си пари, човекът бил решен на всичко, да продаде дъщерите си дори. Но светецът не позволил това да стане. Една нощ разореният получил неочакван дар – кесия с жълтици. С нея оженил едната си дъщеря за богат жених, заживяла тя добре. После получил нов дар – кесия жълтици и за втората си дъщеря. После – за третата. Накрая и за себе си намерил жълтици. Хукнал да гони странника, който му подхвърлил парите, тичал след него бездиханно, в мига, в който почти го застигнал, съзрял в него Божия пратеник, осъзнал, че само такъв можел да бъде той, само свят можел да бъде неочакваният дар, който го спасил от грях. Затова оттогава почитат св. Никола като закрилник на имота и парите.

Веднъж тръгнал да се поклони на Божи гроб. В морето се разярила буря, един моряк паднал от върха на корабната мачта и всички мислели, че е умрял. Свети Никола възкресил моряка и с молитва успокоил морето. Оттогава пък трябва да е останала славата му на повелител на морските бури и закрилник на моряците.

Народна митология

За народа св. Никола, често наричан „Стари св. Никола”, е юнакът, който заповядва на морето, водите и ветровете. Такъв бил неговият дял при подялбата на света – по море да ходи, гемии да крепи. Също му се паднали бродовете на реките, службите и трапезите. Той има свръхчовешка сила, с крила хвърчи над моретата и може да размрази дори замръзналото Черно море. Може да спаси изпадналите в беда моряци, но може и люто да се разсърди, да пусне заключените в една пещера ветрове, да изпрати страшна буря. Владее водите и морските дълбини, господар е на зимата, снега и ледения вятър.

Свети Никола според народа притежава и несметните богатства на подводния свят – плава със златен кораб, има златна гега, пие от златна чаша, строи църкви и манастири от злато и сребро. Светецът е християнизираната версия на почитта към добрия дух – прародител, закрилник на дома и фамилията. Свети Никола е патрон на рибарите, ловците, търговците, на овчарите, стадата им и вълците. Лекува, но може и да причини болести. Помага на девойките да се задомят.

Според легендата веднъж, посред лято, на Петровден морето замръзнало и корабите останали посред леда. Но хората се помолили на св. Никола и той размразил водата. Народът разказва, как някога сам той изпаднал в беда, шест седмици преседял на една дъска в морето, молил се с вяра и Господ го възнаградил за вярата – не само го спасил, но и го назначил за защитник на всички пътуващи по вода, да държи ключовете на седем извора и да не пуска водите им – пусне ли ги, ще се издавят хората.

На Никулден жертвеното животно е риба, шаран. Казват, това останало от деня, в който светецът сторил чудо, запушил с шаран дупката на пробитата гемия и спасил хората от сигурна смърт. Според друг вариант с риба запушил цялото море, пресушил го и Мойсей не успял да мине с кораб по него. Свети Никола е ту млад момък със златни крила, който успял да надвие морската юда (или Деница, морска змеица), ту беловлас старец с дълга, бяла като снега брада. В образа му се съчетават прастари езически представи с християнски мотиви и символи. Той е митичен юнак, сражава се и надвива морски чудовища, тъмни сили на злото, мрака и ужаса. Някога, когато хората още нямали оръжие, змейове и смоци живеели редом с тях, женели се за тях дори. Един змей тръгнал с цяла върволица годежари, змейове, змеици, смоци и малки змейчета, за да иска мома от съседно село. Ала бащата не искал да жени момичето си за змей. Помолил се на св. Димитър, после – на св. Илия. И двамата отказали да му помогнат. Само св. Никола не отказал, разсърдил се, разфучал се, пуснал заключените студове, ледове и вихрушки. Студ и мраз сковал земята. Измръзнали годежарите. Само змеят-жених успял да стигне портата на годеницата, ала едва пристъпил, и се свлякъл, извикал “вардък”, после – “савдък”, и издъхнал. Оттогава и станали празниците Варвара, Сава и Никола.

Особено силно било чувството на св. Никола за справедливост. Разказват, че когато се застягал за рая – мястото, което по право и святост му се полагало, – подир него тръгнала цялата му рода, братя, братовчеди и пр. Но той категорично и без да се замисля, ги спрял: “Не – рекъл им, – не сте достойни и не може по роднинство там да ви приемат.” Това също можело само със светците да се случи. Затова и старите българи са го почели не с един, а с два празника: летни Св. Никола (9 май) и зимни – Никулден.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X