Напишете дума/думи за търсене

Днес е женската Коледа

На 4 декември църквата почита паметта на светата мъченица Варвара.
Тя е покровителка на шарката, на плодородието и домашните птици.
Считана е още за покровителка на умрелите от внезапна смърт, които са нямали време да се покаят и пречистят. Варвара е сестра на Сава и Никола. Старите българи казвали: „Варвара вари, Сава пече (меси), Никола гости посреща”.
Българите я наричат „Баба Шарка” и я тачат с редица обичаи.

Жените месят специална питка (омесеното тесто първо се вари, докато изплува на повърхността, а после се оформя на питка и изпича).
Питката се оставя край огнището, за да дойде Баба Шарка, да си хапне и да смили над децата в къщата. Друг обичай е да се вари боб и да се постави на коленете на децата, целта е да го изядат без ръце.
Така Баба Шарка ще ги подмине.

Двадесет дни преди Коледа вместо коледари по селата тръгвали „варваки” - млади девойки, които наричат за любов и берекет. На тях се давали като дарове боб, брашно, ябълки, сушени плодове. Затова и днешният празник се нарича женска Коледа.

В този ден по седенките се извършвали гадания коя мома за кой момък ще се омъжи, а девойките, които искат да се оженят на днешния ден, трябва да покажат колко са пъргави и работни.
Ако днес в дома ви влезе първо жена, през годината ще се мътят женски пиленца и ще се раждат момичета в семейството. Предсказва също дали човекът влязъл пръв е с късмет и дали е богат.
На жените днес е забранена всякаква домашна работа.
На трапезата се слагат медена питка, сол, пипер, шише с вода и паничка с мед.
Имен ден празнуват: Варвара, Варя, Варадин.
След дните на Варвара и Сава се чака големият празник Никулден.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X