Напишете дума/думи за търсене

Как може да се използва енергията на черните дупки

Ново изследване показва как може да получим енергия от черни дупки, като свържем отново линиите на магнитното поле.
Въртящите се черни дупки могат да бъдат отговорът на енергийните нужди на бъдещите цивилизации. Както Айнщайн прогнозира, тези черни дупки имат огромно количество енергия, която може да бъде използвана.
Ново проучване на физици от Колумбийския университет в САЩ и университета „Адолфо Ибанес” в Чили разгледа начините да се използва тази енергия от черните дупки.
Екипът установи, че енергията може да бъде извлечена чрез прекъсване и свързване на линии на магнитно поле, близо до хоризонта на събитията, където нищо не може да избегне гравитационното привличане на черната дупка.

Изследването е публикувано във Physical Review D.

"Нашата теория показва, че когато линиите на магнитното поле са изключени и възстановени, те могат да ускорят плазмените частици до отрицателни енергии и да извлекат големи количества енергия от черната дупка", каза Лука Комисо, водещ автор на изследването и изследовател в Колумбийския университет.
Комисо обяснява, че техните изследвания могат да проправят пътя на астрономите да изчислят по-добре въртенето на черните дупки, да изтласкат черните дупки, за да освободят енергия, и може би дори да се превърнат в източник на енергия за бъдещите цивилизации, живеещи някога в дълбокия космос.

Теорията зад изследването се фокусира върху предпоставката, че възстановяващото магнитно поле тласка плазмените частици напред в две различни посоки. Едните вървят срещу посоката на въртене на черната дупка, а другите в същата посока като въртенето на черната дупка, като в крайна сметка освобождава енергия, ако плазмата, която получава черната дупка, има отрицателна енергия.
Това явление се случва в ергосферата, "където пространствено-времевият континуум се върти толкова бързо, че всеки обект се върти", обясни Комисо. Вътре в ергосферата магнитната връзка е толкова силна, че плазмените частици се движат почти със скоростта на светлината.
Този процес на висока относителна скорост между уловената и излизащата плазма извлича огромно количество енергия от черната дупка.


Фелипе Асенхо, съавтор на изследването и говорител на университета „Адолфо Ибаниес”: „Изчислихме, че процесът на плазмено зареждане може да достигне 150% ефективност, което е много по-високо от всяка електроцентрала на Земята. Постигането на ефективност от над 100% е възможно поради факта, че черните дупки позволяват преминаването на енергия, която свободно се дава на плазмата, излизаща от черната дупка."

Изследванията на учените хвърлят светлина върху това, което би могло да помогне на бъдещите цивилизации да използват енергията.
„Хиляди или милиони години по-късно човечеството ще може да оцелее около черната дупка, без да използва енергията на звездите“, казва Комисо. "По принцип това е технологичен проблем. Ако погледнем физиката, нищо не пречи."

Стивън Хокинг: Помни, че трябва да гледаш нагоре към звездите, а не надолу в краката си (видео)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X