Напишете дума/думи за търсене

Д-р Аспарух Илиев оборва най-големите лъжи за ваксините срещу COVID-19

Д-р Аспарух Илиев

Д-р Аспарух Илиев е един от успешно реализираните в чужбина български специалисти. Бил е експерт по безопасност на ваксините към германската агенция по лекарствени средства, а от 2015 г. завежда лаборатория по инфекции на мозъка към университета в Берн, Швейцария. От началото на пандемията д-р Илиев активно коментира кризата в социалните мрежи, като информира, отговаря на въпроси и оборва фалшиви и подвеждащи новини.

Припомняме ви нашето интервю с него.

Д-р Аспарух Илиев: Имаме по-сигурна ваксина от всякога

А ето и какво казва д-р Илиев за най-често срещаните лъжи на тема ваксините срещу COVID-19.

Не вярвайте на непрекъснато завръщащите се фалшиви новини за анти-Ковид ваксините.

- Пълна лъжа е, че водят до стерилитет. Има тонове доказателства против това.

- Пълна лъжа е, че всички ще умрем от тях и предизвикват рак.

- Няма нищо вярно в това, че не могат да се ваксинират бременни - могат и трябва (без първоото тримесечие на бременността и то тогава не поради чиста предпазливост, а не защото има данни за проблем). Болните от Ковид бременни боледуват по-тежко от другите, по-висок е рискът от загуба на плода при инфекция през този период.

- Пълна лъжа е, че ваксините заразяват с Ковид - те не носят цял вирус или ако го носят (Валнева или неразрешената в Европа китайска Синовак), вирусът е убит.

- Пълна лъжа е, че ваксините съдържат графен. Много от твърдящите не знаят какво е графен. Цитират се абсолютно измислени твърдения на научни измамници, известни от десетилетия, които уж били открили графен (кафяв, скъп и неразтворим) в бистрите ваксини.

- Лъжа е, че ваксините са неефективни, защото има много болни в Европа - дори държавите с висока степен на ваксинация имат много неваксинирани, сред които инфекцията вилнее. Пресметнато на глава от населението, рискът от тежко протичане и смърт от Ковид при ваксинираните е десетки пъти по-нисък от този на неваксинираните. С този силно заразен делта вариант и 10% неваксинирани са достатъчни за голяма вълна.

Няма да отричам, че ваксините имат, макар и много редки, но и странични реакции - много редки тромбози при векторните, редки миокардити при млади мъже под 30 при РНК ваксините, някои изключително редки неврологични, алергични или хематологични странични реакции. Ползата от ваксините обаче надвишава рисковете хиляди пъти. Все пак, обаче, е добре да говорим истината за истинските странични реакции, а не да си измисляме.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X