Напишете дума/думи за търсене

Говори науката! Митове и факти за ваксините срещу COVID-19

Наскоро YouTube се присъедини към Twitter и Facebook в забраната за дезинформация относно ваксините срещу COVID-19. Но много митове за тях все още съществуват и се вихрят из мрежата.

Ваксините срещу Covid-19 са изключително ефективни, намалявайки риска от хоспитализация и смърт с 95%. Те също така са невероятно безопасни – тежките странични ефекти са изключително редки и се появяват само в 0,002% от 390 милиона дози, които са били поставени. Сравнете това с 1,6% смъртност от Covid-19, което е довело до смъртта на повече от 700 000 души само в САЩ. В България до този момент са 25 000. Смразяваща статистика, която може да бъде борена единствено с помощта на масова ваксинация.

Списание Fortune публикува интервю с Питър Хотез, декан на Националното училище по тропическа медицина в Медицинския колеж Бейлор и директор на Центъра за разработване на ваксини в детската болница в Тексас, за някои от най-често срещаните митове, които все още циркулират, както и за това каква е истината, която трябва да знаем.

Мит 1: ИРНК ваксините променят вашата ДНК

Ваксините Pfizer/BioNTech и Moderna използват иРНК технология, за да доставят фрагмент от вирусен код на тялото ви, така че да покажат на имунната ви система как изглежда вирусът SARS-CoV-2. Ако имунната ви система след това се сблъска с вируса, тя е готова да "монтира" незабавна защита благодарение на специализирани антитела и Т-клетки, предназначени да атакуват вируса.

ИРНК във ваксините се поема в област от вашите клетки, наречена цитоплазма. Там иРНК се превръща в протеин – по-конкретно в прословутия коронавирусен шип протеин, който вирусът използва, за да зарази клетките. Именно този протеин подготвя имунната система да започне да действа, ако по-късно влезете в контакт с истинското нещо. ИРНК не преминава през бариерата вътре в клетката, където се съхранява ДНК, която се нарича ядро.

„Ето защо учехме биология в гимназията. За да знаем, че клетката има ядро и цитоплазма, а ДНК е в ядрото“, казва Хотез. „ИРНК не влиза в ядрото, така че не може да промени вашата ДНК“, категоричен е специалистът.

Мит 2: Ваксините влияят негативно на плодовитостта

Антиваксърите започнаха този слух първоначално не за ваксинитесрещу Covid-19, а за HPV ваксината, която предпазва от рак на маточната шийка. Няколко големи проучвания развенчават това първоначално твърдение, показвайки, че няма данни, които да го подкрепят. Няма причина да вярваме, че това е вярно и за ваксините Covid-19.

„Те просто копираха същото твърдение за ваксините срещу Covid-19“, казва Хотез. „То не е вярно нито за ваксината срещу HPV, нито за ваксините срещу Covid-19“.

За съжаление този безумен мит доведе до това, че много бременни жени не се ваксинират въпреки факта, че са изложени на значително по-висок риск от тежко заболяване и смърт от Covid-19. Множество проучвания показват, че ваксината е също толкова безопасна и ефективна при бременни, колкото и при небременни.

Има и доклади, че ваксините за Covid-19 могат да повлияят на менструацията на жените веднага след като бъдат ваксинирани, а Националният институт за детско здраве и човешко развитие в САЩ финансира изследвания за този потенциален страничен ефект. Гинекологът Джен Гънтър написа в своя блог, че ваксините теоретично биха могли да имат този ефект, като въздействат върху лигавицата на матката, която е част от имунната система и се отделя всеки месец по време на менструацията на жената. В момента обаче това е само теория. Други възможности са, че промените са просто съвпадение и не са свързани с ваксината, или че стресът от пандемията и ваксинирането се отразяват на менструалния цикъл на жените. По-специално, доказано е, че самият Covid-19 променя менструалния цикъл при приблизително 25% от жените.

Мит 3: Ваксините бяха създадени набързо и не знаем какви ще бъдат дългосрочните странични ефекти

Докато вирусът SARS-CoV-2 съществува от по-малко от две години, изследванията върху иРНК и коронавирусните ваксини продължават от десетилетия. Първият учен, който предложи използването на иРНК като лекарство, направи това през 1988 г. Първият тест на иРНК ваксина при мишки се проведе през 1993 г., а първото клинично изпитване на иРНК ваксини при хора започна през 2015 г.

„Инвестирахме десетилетие на изследвания и разработки в нашата програма за ваксина срещу коронавирус, за да разберем, че шиповият протеин е целта на вируса, как се доставя той, как се измерват неутрализиращите вируса антитела. Години наред работихме, за да стигнем до откритието, че иРНК може да се превърне в молекула, която може да индуцира имунния отговор. Така че в тази област имахме поне десетилетие на изследвания“, казва Хотез.

Що се отнася до самите ваксини срещу Covid-19, първите клинични изпитвания започнаха през март 2020 г., преди повече от 18 месеца. Пол Офит, директор на Центъра за обучение по ваксини в Детската болница във Филаделфия, заявява в множество интервюта, че най-тежките странични ефекти от ваксините са се появявали през първите шест седмици след дозирането. С други думи, рискът от възникване на сериозен страничен ефект след година и половина е нисък.

Мит 4: Ако вече сте изкарали Covid-19, нямате нужда от ваксина

„Припевът, че естественият имунитет е по-добър от имунитета след ваксината, не е верен“, казва Хотез.

Въпреки че е вярно, че ако вече сте се заразили с вируса SARS-CoV-2, най-вероятно ще създадете антитела срещу него, не знаете колко дълго те ще издържат. Проучванията показват, че нивата на антитела при хора с леки инфекции могат да варират драстично, а Хотез прави уточнението, че „не знаете към коя група попадате“. Ваксините, от друга страна, доказано водят до много високи нива на антителата (изключението е, ако сте имунно компрометирани).

Нещо повече, антителата – както от ваксината, така и от естествената инфекция – намаляват с времето, така че ако имате ниски нива на антитела като начало, можете да загубите голяма част от защитата си само за няколко месеца.

Въпреки това, ако сте заразени и се възстановите и след това се ваксинирате, вие развивате наистина стабилна защита, по-добра от тази от инфекцията или само ваксинацията. С други думи, ако сте заразени и се възстановите, определено трябва да се ваксинирате.

Мит 5: Ваксините не предпазват от предаване на вируса

Когато ваксините бяха пуснати за първи път, фокусът беше върху тяхната защита срещу симптоматично заболяване, хоспитализация и смърт. По-късно проучвания от Израел показаха, че те също помагат за предотвратяване на предаването, като намаляват отделянето на вируси, ако на някого се случи внезапна инфекция.

Вярно е, че ефикасността на ваксината срещу инфекцията намалява с времето, а вариантът Делта, който се наложи това лято, кара хората да произвеждат по-големи количества вирусни частици. В резултат на това защитата срещу предаване при ваксинираните хора не е толкова силна, колкото преди. Но това не означава, че е напълно изчезнала.

От една страна, все още имате поне 50% (и вероятно повече от това) по-ниска вероятност да се заразите със SARS-CoV-2, ако сте ваксинирани, отколкото ако не сте, което означава, че рискът ви от предаване също е наполовина. Просто казано, ако не сте заразени, не можете да предавате. Освен това изглежда, че ваксинираните хора отделят вирус за много по-кратък период от време от неваксинираните, така че броят на дните, в които са заразни, е по-малък. И накрая, пълната защита срещу инфекция и предаване изглежда се възстановява, ако получите бустерна инжекция.

„Трябваше да бъде обяснено от самото начало, че това е ваксина от три дози“, казва Хотез. „И това, което ще се случи, е, че когато имунитетът от ваксината отслабне, може да загубите това свойство за известно време, докато не бъдете имунизирани отново.“

Всеки с COVID-19 може да получи паросмия

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X