Напишете дума/думи за търсене

Какви са симптомите на дълъг COVID и колко е опасно това

Лонг Covid, или дълъг Covid, е термин, който описва ефектите от Covid-19, които продължават седмици или месеци след първоначалното заболяване. Националният институт за здравеопазване във Великобритания определя дългия Covid като продължаващ повече от 12 седмици период. Световната здравна организация (СЗО) дефинира дългия Covid по следния начин: „Състоянието след Covid-19 се появява при лица с анамнеза за вероятна или потвърдена инфекция с SARS CoV-2, обикновено 3 месеца от началото на Covid-19 със симптоми, които продължават най-малко 2 месеца и не могат да бъдат обяснени с алтернативна диагноза".

Изследване, публикувано през юни 2021 г. от Imperial College London, базирано на половин милион души в Англия, установи две основни категории продължаващи симптоми: по-малка група хора с респираторни проблеми като кашлица или задух, които е по-вероятно да са изкарали тежко заболяването, и по-голяма група с група от по-общи симптоми, между които умора, главоболие и замаяност.

Изследвания, базирани на хора, които съобщават за продължителен Covid, също идентифицират две основни групи симптоми. Едната е основно респираторна, но включва умора и главоболие, и втора група симптоми, засягащи много части на тялото, включително сърцето, мозъка и червата. В проучването на 4 182 души често се съобщава за сърдечни симптоми като сърцебиене или повишен сърдечен ритъм, както и за изтръпване и „мозъчна мъгла“.

Колко хора страдат от продължителен Covid?

За България няма такава статистика. Според оценка на Службата за национална статистика в Обединеното кралство през май тази година 970 000 човека съобщават за симптоми на Covid през четирите седмици до 1 август 2021 г. Те са определени като симптоми, които са продължили повече от четири седмици от първоначалната инфекция. Четирима от 10 от тези хора са изпитвали продължителни симптоми на Covid повече от година след първата инфекция. Две трети казват, че симптомите ограничават ежедневните им дейности.

Проучване, публикувано през юни от Imperial College, Лондон, на половин милион възрастни с Covid в Англия, установи, че над една трета от тях все още имат поне по един симптом 12 седмици по-късно.

Трайните симптоми са най-чести при тези, които са били лекувани в болница за Covid-19, и малко по-чести при жените.

Проучване, проведено от Университета в Лестър, включващо малко над 1000 души, които са се нуждаели от лечение в болница, установи, че мнозинството (седем от 10) не са се възстановили напълно пет месеца след изписването им.

От тези, които са работили преди да са имали Covid-19, 17,8% вече не работят, а други 19,3% са преживели свързана със здравето промяна в работата си.

Какви са симптомите на продължителен Covid?

Въпреки че повечето хора, които се разболяват от Covid-19, се възстановяват бързо, за някои ефектите от вируса могат да продължат седмици или месеци.

Продължителните симптоми на коронавирус могат да включват:

  • умора
  • задух или недостиг на въздух
  • затруднения със съня
  • тревожност и депресия
  • сърцебиене
  • стягане в гърдите или болка
  • болки в ставите или мускулите
  • не можете да мислите правилно или да се фокусирате („мозъчна мъгла“)
  • промяна на обонянието и/или вкуса
  • упорита кашлица

Нормално ли е да получите болка в гърдите след Covid?

Болката в гърдите е често срещан симптом на Covid-19. Някои хора изпитват болка в гърдите, която продължава след първоначалната им инфекция с Covid-19 или започва в седмиците, след като са имали вируса.

Важно е да запомните, че дори ако сте имали Covid-19 и сега изпитвате болка в гърдите, това може да не е свързано с вируса.

Ако изпитате някакъв нов тип болка в гърдите, важно е да получите медицински съвет, тъй като болката в гърдите може да е признак на нещо по-сериозно като проблем със сърцето или белите дробове.

Какъв тип болка в гърдите получават хората след Covid-19?

Все още научаваме повече за болката в гърдите след Covid-19, но изглежда вероятно тя да бъде причинена от различни неща.

Мускулна болка или болезненост (миалгия)

Тежките вирусни инфекции, включително Covid-19, могат да причинят мускулна болка или болезненост, които могат да бъдат в определена област или да се разпространят по-широко. Засегнатата област се чувства болезнена при докосване и се влошава от специфични движения като завъртане на гърдите или разтягане.

Неспецифична болка в гърдите

Неспецифичната болка в гърдите може да бъде остра или тъпа и може да се случи в кратки изблици или в продължителни. Често няма причина, която може да бъде открита.

Колко време отнема възстановяването от продължителен Covid?

Продължителността на заболяването може да варира при различните хора. Важно е да се отбележи, че това не е уникално за Covid-19 – други вирусни заболявания също могат да имат дълготраен ефект. Сред тези, които са се нуждаели от болнично лечение за първоначалното заболяване, е обичайно то да продължи пет месеца или повече.

Кой е най-застрашен от развитие на лонг Covid?

Изследователите са анализирали данни от приложението COVID Symptom Study, за да открият кой е най-застрашен от развитие на продължителен Covid. Те стигнали до извода, че по-възрастните хора, жените и тези, които са имали пет или повече симптома през първата седмица от заболяването от Covid-19, са по-склонни да развият продължителен Covid.

Установили са също, че продължителният Covid засяга около десет процента от хората на възраст 18-49 години, които се заразяват с Covid-19, което нараства до 22 процента при хората над 70 години. Изследователите също така стигнаха до извода, че хората с астма също са по-склонни да развият продължителен Covid. Това беше единствената ясна връзка, която откриха със съществуващите здравословни състояния при хора, които са развили продължителен Covid.

Ваксинирането намалява ли риска от продължителен Covid?

Да – изследвания от King’s College London показват, че приемането на две дози от ваксината намалява наполовина риска от развитие на продължителен Covid при възрастни, които се заразяват.

Помагат ли витамин С и D срещу COVID-19?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X