Напишете дума/думи за търсене

STEM играчките правят децата по-умни и с по-добри моторни умения

Източник: Pixabay

Чували ли сте някога за STEM играчка? Ако да, знаете ли какво означава STEM? Ако не сте чували за тях, не сте сами. Дори повечето родители, които са чували за STEM играчки, не знаят какво означава STEM, или защо STEM играчките могат да бъдат толкова важни за физическото и познавателното развитие на вашето дете. Научете всички тези неща в следващите редове.

Какво означава "STEM"?

Преди да се запознаем с играчките STEM, трябва да знаем какво означава STEM. 

Science – Наука

Technology – Технология

Engineering – Инженерни науки

Mathematics - Математика

Терминът STEM обикновено се използва в контекста на обучението и образованието. Той се основава на принципа, че учениците трябва да бъдат добре подготвени в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката, за да могат да бъдат конкурентоспособни, когато започнат своето изкачване по кариерната стълбица.

Съчетавайки тези силно въздействащи предмети в един цялостен подход, чрез STEM играчки децата получават цялостен учебен опит, който ги подготвя за успех в след гимназиалното образование.

Какво представляват играчките STEM?

След като вече знаем какво означава "STEM", нека отговорим:

Това са играчки, базирани на четирите дисциплини: наука, технологии, инженерство и математика. STEM играчките са насочени към учене, любопитство и когнитивно развитие с ясен фокус върху STEM дисциплините.  Те могат да бъдат разделени на три основни категории:

1. Академични: Фокусират се в голяма степен върху математиката, науката и езиковото развитие.

2. Познавателно мислене: Насърчават решаването на проблеми, критичното мислене и логиката.

3. Моторни умения: Направени за по-малки деца, те са насочени към физическите, фините и грубите двигателни умения и координацията ръка-око.

STEM играчките са обмислени така, че да преподават, развиват и затвърждават основни умения и концепции, основани на STEM. Те могат да бъдат за самостоятелна игра, за колективна работа с други деца или да изискват надзор от възрастен.

Някои примери за STEM играчки и дейности

На пазара може да откриете голямо разнообразие от STEM играчки, сред които:

  • Строителни блокчета;
  • Образователни компютърни игри;
  • Конструиране на роботи;
  • Използване на светлинни сензори за създаване на художествени проекти;
  • Решаване на проблеми чрез програмиране на код;
  • Работа с електрически вериги с помощта на специално създадени комплекти;
  • Изследване на Слънчевата система чрез мисии за изследване на космоса на уебсайта на НАСА

За разлика от стандартните играчки, в които децата се преструват, STEM играчките са по-скоро за активна игра, което означава, че децата взаимодействат с играчките по съвсем нов начин. Тези видове играчки са създадени, за да насърчават активното и интерактивно участие, което вдъхновява децата да откриват повече за света и за себе си.

Според експертите никога не е твърде рано да запознаете малките деца с концепциите, свързани със STEM, чрез игра. Осигурете на децата STEM играчки в ранните им години и активирайте интереса им към тях с цел успех в училище и на по-късен етап.

  • Ключови думи:
X