Напишете дума/думи за търсене

6 причини, поради които бебетата имат повече кости от възрастните

Може да е трудно да си представим, но новородените бебета имат около 300 кости в малките си тела. Докато растат и се развиват, костите им също се развиват и докато достигнат зряла възраст, костите им ще бъдат ограничени до около 206.

Докато бебетата могат да изглеждат крехки и деликатни, те имат повече кости от възрастните. Освен че допринася за развитието, това може да се случи и поради следните причини.

1. Непълна осификация

Осификацията (вкостяване), която е част от процеса на развитие на костите, започва около осмата седмица от бременността. Въпреки това, костите на новородените са изградени предимно от хрущял, който, макар и твърд, също е по-гъвкав и ковък от костите на възрастните. Докато детето расте, голяма част от този хрущял се калцира и превръща в кости. Скорошно проучване, публикувано в StatPearls, предполага, че много от тези кости се сливат заедно през първите няколко месеца, намалявайки техния брой до 206. Освен това по-голямата част от костите в ръцете и краката на децата са направени от хрущял. Поради тази причина те не могат да се видят на рентгенови лъчи. С течение на времето тези хрущяли вкостеняват и стават кости.

2. Улесняване на раждането
Черепът на бебето се състои от няколко кости, разделени от фонтанели и конци. Тези кухини позволяват на черепа да намали размера си, за да премине през родовия канал, без да наранява нервните структури.

3. Насърчаване на здравословен растеж на бебето
Всеизвестно е, че бебетата трябва да растат и да се превръщат в пълноценни и здрави възрастни индивиди. Следователно наличието на повече кости през първите години от живота помага на скелета да има достатъчно материал за развитие на мускулите и правилен растеж на костите. В допълнение, бебетата изпитват скок на растеж през първите години от живота си. Така че допълнителните кости са необходима адаптация за насърчаване на това бързо развитие и осигуряване на адекватна структурна опора. Според статия, публикувана в списание Pregnancy Birth & Baby, фонтанелите, разположени в черепа, позволяват на мозъка да расте, да се разширява и да завърши наместването си. След няколко месеца костите на черепа се сливат и тези кухини се затварят.

4. Повишено производство на кръвни клетки
Бебетата се нуждаят от непрекъснато производство на кръвни клетки за растеж и развитие. С повече кости те имат по-голям капацитет за производство на кръвни клетки в костния мозък, което е от съществено значение за поддържането на здрава кръвоносна система. До 21 седмица далакът и черният дроб са отговорни за производството на кръвни клетки. Според Children's Health Network през третото тримесечие и след раждането костният мозък става основното място за производство.

5. Костна пластичност
Тя се отнася до способността на костите да се ремоделират и адаптират в отговор на натиска и силите, упражнявани върху тях. Бебетата имат по-пластични кости, което им позволява да се адаптират и растат бързо, докато развиват двигателни умения и се учат да се движат. За разлика от костите на възрастните, костите на децата имат повече хрущял и вода, тъй като непрекъснато се формират и външният им слой (периост) е по-здрав и по-дебел. Поради това те зарастват по-бързо и са по-гъвкави и еластични.

6. Принос за развитието на дихателната система
Бебетата зависят от развиваща се дихателна система, за да получат необходимия им кислород. Допълнителните кости в гръдния кош осигуряват гъвкавост и допълнително пространство за растеж и разширяване на белите дробове. Тази по-гъвкава скелетна структура позволява по-голям капацитет на белите дробове, което улеснява правилното дишане през критичния период на развитие на белите дробове в ранна детска възраст. Това означава, че през първите 3 години от живота на детето, белите дробове продължават да се развиват и узряват в бял дроб на възрастен, увеличавайки количеството повърхност, от която се нуждаят.


На каква възраст намалява броят на костите?

Въпреки че костите растат и се развиват от ранна детска възраст до юношество, те имат период на бърз растеж от раждането до двегодишна възраст, който се възобновява в пубертета. Процесът не е завършен до средата на 20-те години.

Ползите от наличието на повече кости от възрастните
Бебетата имат повече кости от възрастните поради нуждата им да се адаптират към бърз растеж и развитие. Тези кости осигуряват гъвкавост, защита и физическа адаптивност и също така играят ключова роля в развитието на нервна система и подготовка за бъдещ растеж. Докато бебетата растат, много от тези кости ще се слеят заедно, образувайки костната структура на възрастен индивид. Разбирането на тези аспекти ни позволява да оценим удивителната способност на човешкото тяло да се адаптира и расте от ранна възраст.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X