Напишете дума/думи за търсене

Лесно ли се разпознават най-умните бебета?

Най-умните бебета обикновено проявяват голямо любопитство, доста са внимателни и дори се опитват да общуват от първите седмици от живота си? Тези и други черти правят хората с висок коефициент на интелигентност лесно разпознаваеми.
Един от на
й-значимите случаи през последните години е този на Хайди Ханкинс. Тестовете я оцениха с коефициент на интелигентност 159, една точка по-нисък от този на Алберт Айнщайн, когато е на четири години. Това момиченце от Уисконсин разкрива някои интересни факти за себе си само няколко месеца след раждането си.

Матю Ханкинс, бащата на детето, обяснява на психолозите, че тя се опитвала да общува няколко седмици след раждането си, въпреки че очевидно все още не може да вербализира нищо. Хайди комуникирала с пълни, добре артикулирани изречения преди първия си рожден ден. Освен това тя започнала да чете детски книжки преди да навърши две години.

С две думи, високите интелектуални компетенции са очевидни в определени случаи. Най-интелигентните деца обаче често не се виждат в продължение на няколко години и това има огромно въздействие на академично и емоционално ниво.

Как да разпознаем най-умните бебета
Дълго време обществото се стремеше да отглежда гении, а не да може да идентифицира най-умните бебета. Да вземем за пример изследването на Джон Процко. Той е психолог в Калифорнийския университет, който публикува проучване в сътрудничество със свои колеги. Тяхното намерение било да покажат кои процеси в родителството могат да повишат интелектуалните компетенции на децата.

Данните разкриват, че може да има смисъл да се добавят дълговерижни полиненаситени мастни киселини на кърмачета. Включването им в ранни образователни интервенции също било положително. Въпреки това всяко дете следва свой собствен процес на развитие, така че има много индивидуални различия.

Въпреки че винаги е добра идея да осигурите на всяко бебе стимулираща среда, за да развие своите компетенции, също така е от решаващо значение да идентифицирате много способно бебе рано. В момента няма конкретни тестове за тази цел, а само някои стратегии, които помагат да се идентифицират най-интелигентните бебета.

Метод на визуално привикване и отвикване
Тези методи оценяват любопитството на детето. Много бебета изпитват дискомфорт, когато видят лице, което е различно от това на техните родители. Възприемането или влизането в контакт със стимул, който е различен от тяхното ежедневие, понякога може да доведе до плач.

• Изследователите многократно показват лице (снимка) на бебе, което е само на няколко месеца, докато то загуби интерес (привикване).
• По-късно оставят да минат няколко дни и ги излагат отново на това лице до друго. Най-интелигентните бебета са силно заинтересовани от лицето, което е различно от познатото. Това доказва ранната способност за разграничаване на лица и запомняне на тези, които са виждали. Също така естественото и инстинктивно любопитство към всичко ново.
• Това ранно развитие на паметта и способността за разграничаване на стимули е черта на висока компетентност.


Въпросът за детското развитие понякога е доста противоречив. Някои деца започват да произнасят първите си думи преди 12 месеца, а други малко по-късно. Тези малки пропуски невинаги разкриват надареност или умствена изостаналост.

Трябва обаче да обърнете внимание на тези етапи, които са забележително необичайни, за да идентифицирате най-интелигентните бебета. Пример за това е, че те перфектно произнасят добре структурирани пълни изречения преди първата си година.

По същия начин е обичайно те да могат да седят преди тримесечна възраст или техните фини двигателни умения да са почти перфектни преди една година, когато става въпрос за психомоторни въпроси.

Постоянното внимание е ключът към идентифицирането на най-умните бебета.

Това е друга определяща характеристика за идентифициране на най-умните бебета. Например обичайно е родителите с много способни деца да съобщават, че когато малчуганите им са били на пет или шест месеца, те са можели да останат фокусирани върху задача за дълго време, без да отклоняват вниманието си.
Игрите за сглобяване например са тези, които най-много ангажират интереса на по-напредналите в интелектуално отношение деца.

Самота при много способни бебета и малки деца
Малко бебета обичат да бъдат сами или дори да играят сами. Въпреки това някои от тях, които са на 9 или 12 месеца, се наслаждават на моменти на самотни игри. Нито са взискателни, нито проявяват прекомерна привързаност към родителите си. В повечето случаи те лесно се забавляват с неща, които привличат вниманието им, изследвайки нови сценарии, стимули и игри.

Родителите обаче не трябва да засилват тази степен на ранна независимост или предпочитание за самота. Това е така, защото всички деца, особено тези, които демонстрират високи компетенции, имат нужда да прекарват време с връстниците си и да се социализират. Не трябва да се пренебрегва развитието на социалните умения и правилното емоционално управление.

Помнете, че всяко дете е уникално и изключително и неговите таланти, личност и темперамент вече са очевидни няколко седмици след раждането. Най-важното е да може да идентифицирате и да отговорите на всяка нужда; силно надарените деца не са изключение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X