Напишете дума/думи за търсене

Уважително родителство: какво да правим, ако не работи за нас

Съществуват определени тенденции в родителството, които придобиха актуалност напоследък. Те обикновено са насочени към отглеждане на децата с уважение и насърчаване на тяхната автономност. Един такъв метод е известен като уважително родителство. Това е отлична алтернатива, която е от полза както за децата, така и за родителите. Въпреки това може да почувствате, че не е подходящ за вас.
Много родители смятат, че децата им са твърде непокорни или нервни, за да може тази практика да работи, и че се нуждаят от по-авторитарен стил на родителство. Всички деца обаче заслужават да бъдат отглеждани с уважение.

Това обаче не означава винаги да говориш сладко, да се поддаваш на детски капризи или да позволяваш всякакво поведение. Ако това е идеята, която сте таили и която прилагате на практика, едва ли е изненадващо, че резултатите ви не са според очакванията ви. Не забравяйте, че любовта и границите са еднакво необходими.
Децата може да станат малко по-непокорни, когато първо се използва уважително родителство. Това е така, защото те трябва да тестват границите.

Защо уважителното родителство не работи за вас?

Нямате достатъчно търпение
Може да смятате, че уважителното родителство не работи за вас, защото нямате търпението да говорите спокойно с детето си, да утвърждавате емоциите му или да го научите да прави нещата само. Вярно е, че това наистина изисква допълнително време и в разгара на ежедневните си задължения може да почувствате, че го нямате.

Понякога е по-лесно да дърпате детето си за ръка, за да го накарате да върви, докато у вас се надига гняв, отколкото да спрете и да го изслушате как се чувства. По-лесно е да му сервирате закуска, отколкото да го насърчите да опита да я приготви само. А понякога крещенето е неизбежно. Но за да възпитаваш с уважение, не е нужно търпение, а осъзнатост.

Като възрастен индивид не бихте мечтали да крещите на шефа си, да разтърсвате за раменете партньора си или да игнорирате приятелката си, когато плаче. Децата заслужават същото уважение и добро отношение.


Детето е станало по-непокорно
Ако едва наскоро сте започнали да упражнявате уважително родителство, може да сте забелязали увеличаване на бунтарското отношение на детето си. Това може да ви обезсърчи и да ви накара да мислите, че методът не работи. Но неговото непокорство е напълно естествено.

Децата често тестват границите на възрастните, за да разберат как работи тяхната среда. Тъй като семейната динамика се променя, нормално е да възникнат тези „тестове“. Просто трябва да упорствате в този нов образователен стил и детето ви постепенно ще разбере промяната и ще се трансформира.

Плачещото дете
Някои родители се обръщат към уважителното родителство в отчаян опит да се научат как да се справят с изблиците на гнева на децата си. Но може да се изненадат, че това продължава все още да се случва и че децата им пак са плачещи и емоционално претоварени.

Тези реакции са естествени на определена възраст и само показват, че детето все още не се е научило да регулира нервната си система и да контролира емоциите си. Този стил на родителство няма да предотврати плача или избухването, така че ефективността му в тази скала не може да бъде измерена. Въпреки това той ви учи как да подкрепяте детето си, като по този начин улеснявате емоционалното му възпитание.

Все още е непокорно
Може да мислите, че уважителното родителство не работи, защото детето ви продължава да не ви се подчинява. Но подчинението не е целта на тази възпитателна парадигма. В действителност целта му е да насърчи автономността и критичното мислене на детето, да го научи да слуша, но също така да му позволи да има глас, да изразява мнението си.

Ако искате едно дете само да ви се подчинява, вие не уважавате факта, че като човешко същество то има право на собствено мнение, желания и нужди и дори да не е съгласно с вас. Разбира се, не бива да му позволявате да прави каквото си иска по всяко време. Вместо това трябва да го насочвате с емпатия и да провеждате дискусии с него. Със сигурност не трябва просто да му налагате властта си.

Практикуването на уважително родителство включва търпение, ангажираност и съпричастност от страна на родителите.

Коригирайте очакванията си и упорствайте
Ако смятате, че уважителното родителство не работи за вас, вероятно очаквате грешни резултати. Целта не е детето ви да бъде покорно или да спре да плаче, нито винаги да му говорите тихо и сладко. Истинската цел е да съпътстваме растежа му, да зачитаме неговите права, емоции и да изградим здрава връзка, като по този начин му помагаме да изгради своето самочувствие.

Затова трябва да коригирате очакванията си и да продължите да прилагате принципите на този стил на родителство. За кратко време ще видите наистина положителни промени не само в реакциите на вашето дете, но и в собственото ви състояние на ума и отношенията ви с него.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X