Напишете дума/думи за търсене

Защо интелигентността е дар, но и проклятие

Благодарили сте на съдбата многократно, че сте от хората, които може да се похвалят с приличен коефициент на интелигентност. Всъщност, никога не сте го мерили, но животът неведнъж е ръкопляскал на решенията и на брилянтността ви като цяло. Да си интелигентен обаче е предизвикателство, което много често има горчив вкус.

Хората не разбират хумора ви

И не се смеят на шегите ви. Сякаш им е нужно повече време или обяснения на комичното, а това убива смешното, което вече се е случило в главата ви. Неловко.

Не успявате да почивате

Непрекъснато нещо ви човърка. Една идея ви отвежда към друга, а тя към трета, която трябва да се обследва и опознае. Преди да се усетите вече сте в дебрите на нещо съвсем различно, а отгоре на всичко се опитвате да си обясните всичко наведнъж. Изглежда пак сте забравили да спите тази нощ.

Преследвате щастието, но все ви се изплъзва

За вас то е проект, покрай който има да се свършат много неща. Работата обаче няма край и поглъща цялата ви енергия. А това ви отдалечава и отдалечава от усещането за удовлетвореност.

Вдигате летвата високо

Най-вече за себе си. Искате съвършенство и се стремите всячески към него. При това не насила, така ви идва отвътре. Неприятното е, че очаквате всички да имат вашите стандарти и да гледат от вашата камбанария. Никой не е съвършен, но на високо интелигентните хора им е трудно да го проумеят.

Нямате право да грешите

Имате, разбира се, но другите не го очакват. В повечето случаи сте прави и не пропускате да го отбележите. Околните също. Нетипично е да се издъните, но затова пък критиката за провала ви след това ще е продължителна и зрелищна.

Имате проблем с йерархията

И с властта изобщо. Защото нерядко се оказвате във фактическо подчинение на не особено брилянтни умове. Можете много повече и много по-добре от тях и това ви създава огромно напрежение. Често нескрито.

Налага се да се преструвате на неинтелигентни

Не отричайте, правили сте го не веднъж. Дори на вас ви се налага да се социализирате, а това за всезнайковците и всеможещите е доста трудна работа. Защото в повечето случаи са нежелани в компанията. Свалянето на гарда обаче не е от най-приятните неща за интелигентния човек. Пък и не му решава проблема генерално.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X