Напишете дума/думи за търсене

Бучка в гърлото - защо се появява?

Повечето хора, които го изпитват, чувстват, че гърлото им ще се затвори и че не могат да дишат.
Истината е, че този дискомфорт може да е свързан с различни здравословни проблеми. Една от основните причини обаче е безпокойството. В тези случаи обикновено се нарича истеричен болус, въпреки че е важно да се подчертае, че няма нищо общо със самата истерия.

Усещането за буца в гърлото е симптом, който може да има различни причини.

Това може да се дължи на свиването на мускулите, изграждащи гърлото. Друга хипотеза е, че се дължи на гастроезофагеален рефлукс, което е заболяване, което също често се свързва със стрес и тревожен гастрит.

С какво може да се обърка истеричният болус?
Разграничаването дали причината е тревожност или друга причина може да бъде сложно. Истеричният болус понякога се бърка с разстройства, засягащи хранопровода или гръдния кош.

Например може да се обърка с езофагеален спазъм или тумори на шията или гръдния кош. Тези заболявания също често са придружени от усещане за буца в гърлото, в допълнение към затруднено преглъщане (дисфагия) или дори дишане.

Други по-редки причини за буца
• миастения гравис
• миотонична дистрофия
• автоимунен миозит

Характеристики на буца в гърлото
Когато буцата в гърлото е причинена от тревожност, тя обикновено има някои характерни черти. Противно на това, което може да се предположи, това усещане не се появява в моменти, когато стресът е най-силен.

Всъщност е точно обратното. По-често се образува в моменти на спокойствие, което прави по-сложно свързването му с нервност.
Друга характеристика е, че обикновено променя речта. Това е така, защото усещането за задушаване и напрежението в гърлото, където се намират гласните струни, пречат на естествената реч.

Как да се справим с усещането за буца в гърлото?
Когато се появи този дискомфорт, първото нещо, което трябва да направите, е да анализирате дали има други съпътстващи симптоми или признаци. По същия начин е необходимо да се опитате да разберете дали причината е стрес, нервност или тревожност.

Алармени знаци
Има редица признаци и симптоми, които предполагат, че зад това раздразнение се крие патология, различна от тревожност. Например, че областта на шията е възпалена или че е наистина трудно да преглъщате твърди храни или течности.

Ако се забележи бучка на шията, има загуба на тегло и буцата в гърлото се появява внезапно, това може да е тумор (като рак на хранопровода). Други симптоми, които могат да се появят, са мускулна слабост и постоянно повръщане на храна.

Преди всичко това е валидно подозрение при тези, които са над 50 години. Според информация от Mayo Clinic следните са рисковите фактори за рак на хранопровода:
• Затлъстяване
• Пушене
• Недостатъчен прием на плодове и зеленчуци
• Прекомерна консумация на алкохолни напитки

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X