Напишете дума/думи за търсене

Безпокойството може да засегне гърлото

Губил ли си някога гласа си поради стрес? Случвало ли ви се е да страдате от възпалено гърло в моменти, когато сте имали по-голямо натоварване и сте се чувствали особено притеснени?
Безпокойството може да засегне гърлото ви. Дрезгав глас, усещане за буца в гърлото и болка при преглъщане. Може да изпитате някое от тези неудобства, когато преминавате през стресиращо време на безкраен натиск с малко време за спокойствие и почивка.

Възпаленото гърло винаги ни кара да сме нащрек. Класическото драскане в гърлото е тревожно, защото може да показва произхода на вирусно заболяване. Настинките и грипът обикновено са най-честата причина. Алергията също може да предизвика това състояние. Възпаленото гърло поради стрес обаче може да бъде изненада, защото няма специфичен вирусен или алергичен фактор. Този дискомфорт се предизвиква от психологическо състояние.

Но как психическото претоварване може да доведе до например фарингит?

Дисфония
Дисфонията е нарушение, което засяга тембъра на гласа. Внезапно усещате дрезгав глас или малко странен тон на гласа. Имате чувството, че сте викали много и гърлото ви е уморено и възпалено.

Дисфонията може да се появи в ситуации на силен стрес. Понякога простият акт на публично говорене може да го причини.
Проучване, проведено от Университета на Мисури-Колумбия (САЩ), твърди, че произходът се крие в мускулното напрежение на тази област на гърлото. Зад тази ситуация стоят повишените нива на кортизола - хормона на стреса.

Проблеми с преглъщането (истеричен болус)
Усещали ли сте някога буца в гърлото си? Усещането, при което внезапно ви е трудно да преглъщате слюнка и се чувствате сякаш нещо пречи на фаринкса ви, се нарича истеричен болус или фарингеален балон. Появява се при интензивни състояния на стрес или тревожност. Това са ситуации, в които вашият мозък ви подготвя да избягате или да се изправите пред опасен и заплашителен стимул.

За да направи това, той блокира процесите, свързани с вашето храносмилане или преглъщане. Например дава се приоритет на доставянето на повече кислород към мускулите на крайниците и намаляването на задачи като производството на слюнка. Това прави гърлото напрегнато, което затруднява преглъщането. Може дори да ви накара да се почувствате сякаш се давите. Това обаче са по-екстремни ситуации.

Възпалено гърло поради стрес и промени в дишането
Възпаленото гърло, когато сте тревожни, също може да бъде резултат от промяна в дишането ви. Когато преминавате през периоди на по-голяма физиологична интензивност, безпокойство и външен натиск, обикновено изпитвате следното:

• Имате по-голяма склонност да дишате през устата си в опит да получите повече въздух. Това прави гърлото ви сухо и болезнено.
Дълготрайните състояния на стрес често водят до нарушения на съня. В тези случаи е обичайно да страдате от тахикардия и ускорено дишане. Освен това през нощта може да се окаже, че дишате през устата си по такъв начин, че да изпитате чувство на дразнене, сухота и дискомфорт.

Как да избегнем възпалено гърло поради тревожност
Тези промени, които произтичат от състояния като стрес или тревожност, основно изискват промяна в начина на живот. Възпаленото гърло е просто симптом, проява на нещо, на което трябва да обърнете внимание, да се грижите и да управлявате. Ето някои полезни стратегии:
• Открийте източниците на стресовите ситуации и направете някои промени. Дори малките могат да означават големи предимства за вашето благополучие.
• Обърнете внимание на мислите си и осъзнайте всички, които са изтощителни, негативни или ирационални, за да може да увеличите чувството си за благополучие.
• Научете нови техники за решаване на проблеми. Избягвайте преди всичко постоянното безпокойство.
• Прилагайте техники за релаксация и дишане. Например дълбоко или диафрагмено дишане.
• Почивайте си достатъчно и се грижете за хигиената на съня си.
• Спортувайте и останете активни. Упражненията повишават вашата издръжливост и мускулен тонус. Това ви позволява не само да подобрите благосъстоянието си, но и дишането си.

Други неинфекциозни причини, които причиняват възпалено гърло
От друга страна, трябва да вземете под внимание някои ежедневни навици, които могат да причинят възпалено гърло без наличието на вирусен или алергичен фактор. Когато се добавят към възпалено гърло, причинено от безпокойство, те могат да попречат на лечението ви на състоянието. В идеалния случай трябва да се опитате да избегнете следното:
• Пушенето. Както самите пушачи, така и тези, изложени на пасивно пушене, са абонирани за повишен риск от болки в гърлото. Освен това хората с високи нива на стрес използват цигарите като средство за успокоение. Най-добре потърсете други начини за релакс.
• Хъркането също се свързва с висока честота на болки в гърлото, въпреки че посоката на причинно-следствената връзка невинаги е ясна. Въпреки това честото възпалено гърло е рисков фактор за хъркане и обратното. В тези случаи възпаленото гърло може да бъде свързано с обструктивна сънна апнея при възрастни хора.
• Викането и високото натоварване на гласа могат да доведат до болки в гърлото, според хора в професии, които изискват (прекомерното) използване на гласа им. Например инструкторите по аеробика и учителите съобщават за по-високи случаи на болки в гърлото. В тези случаи идеалното би било да се идентифицират инструменти, които помагат за намаляване на увреждането на гърлото.

При всички случаи на възпалено гърло е най-добре първо да посетите лекар, за да може да изключи вирусни проблеми, възпаления и алергии. В случай че този вид дискомфорт е постоянен в моменти на стрес, не се колебайте да използвате горните съвети или да се консултирате със специалист.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X