Напишете дума/думи за търсене

Натурални лечения за инфекции на гърлото

Инфекциите на гърлото могат да бъдат болезнени и дори инвалидизиращи. За щастие има начини за облекчаване на симптомите.
Понякога това състояние възниква от смяната на сезона. Друг път може да е причинено от климатик, който изсушава гърлото.

Често инфекциите са причинени от настъпването на студено време или дори от преминаване през моменти на стрес и тревожност - факт, който не бива да се пренебрегва.

Според клиниката Майо, ако състоянието е вирусно, то може да премине от само себе си с няколко дни почивка. От друга страна, бактериалната инфекция обикновено е много устойчива и се нуждае от лечение с антибиотици, за да се предотвратят усложнения.

Кои са най-добрите природни средства, които могат да лекуват симптомите на болното гърло и ще ви помогнат да се почувствате по-добре?

1. Запарка от мащерка, мед и лимон
Това естествено лекарство е ефективно, тъй като има антисептични, антибиотични и противогъбични свойства.
Сварете литър вода и добавете две супени лъжици прясна мащерка. Добавете сока на един лимон, както и неговата кора. Варете 10 минути. Оставете да изстине за още 10 минути и прецедете. Пийте с две супени лъжици мед през целия ден.

2. Гаргара със солена вода
Гаргарата с топла солена вода помага за успокояване на възпалено гърло и съкращава продължителността на дискомфот. Солта предлага ползата от намаляване на възпалението и убиване на микроби и бактерии.

За да приложите това лекарство, може да използвате и чаена лъжичка ябълков оцет или сода за хляб.

Сложете една супена лъжица сол в чаша вода. Правете гаргара с тази течност на всеки час. Оставете я да стигне до гърлото ви и промивайте за няколко секунди. След това повторете.


3. Чеснова вода
Чесънът е една от най-популярните естествени съставки за лечение на настинки и състояния, свързани с грип. Тази храна има антибиотични свойства и е ефективна при елиминирането на определени видове бактерии, гъбички и вируси.

Счукайте скилидка чесън и я разредете в половин чаша вода. Може да консумирате тази напитка два пъти на ден. Знаем, че оставя лош дъх, но си струва да опитате.

4. Запарка от лайка
Това растение е една от най-старите лечебни билки, използвани за облекчаване на определени здравословни състояния. Благодарение на нейните антимикробни и противовъзпалителни свойства, лайката може да бъде добър вариант за смекчаване на дискомфорта, свързан с инфекция на гърлото.

Изсипете чаша вода в малка тенджера. Добавете супена лъжица лайка и оставете да заври. Киснете за няколко минути и прецедете. Пийте два пъти на ден.

5. Запарка от куркума и зелен чай
Друга лесна и ефективна алтернатива е комбинирането на свойствата на зеления чай и куркумата. Тази оранжева подправка има антибактериални, антивирусни, противовъзпалителни и антисептични свойства.

Когато заври зеленият чай, добавете половин чаена лъжичка смляна куркума. Изчакайте да се охлади за няколко минути, прибавете малко мед и консумирайте.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X