Напишете дума/думи за търсене

Куркума, глина, доматен сок и още натурални дарове за лечение на леки кожни състояния

Заболяванията на кожата определено не са шега работа, независимо дали е лека алергична реакция или нещо по-сериозно като псориазис или екзема. За щастие, има много природни средства, които могат да се използват, за да се облекчи болката, паренето или сърбежа и дори да се излекуват много от тези състояния.

1. Ябълков оцет
Ябълковият оцет е чудесно естествено лекарство. Той може да излекува възпалението, да насърчи загубата на тегло и дори да предотврати рака. Лекува акне и заради антибактериалните си свойства също може да се бори с гъбички по кожата, които причиняват обриви.
Смята се, че детоксикиращите и алкализиращи му качества намаляват халитозата и лекуват екзема и псориазис. Може да се прилага при слънчеви изгаряния или ухапвания от насекоми.
Сложете 15-20 мл в чаша вода и пийте два пъти дневно.
Нанасяйте локално върху кожата си с помощта на памучен тампон два пъти дневно.

2. Алое вера
Широко известен е гелът от алое вера, който облекчава слънчевите изгаряния и помага за заздравяването на раните. Едно от най-основните приложения за този сочен е да поддържа кожата си чиста и хидратирана. Алоето е най-добрият начин за облекчаване на сърбежа и дразненето, тъй като съдържа гликопротеини, които помагат за намаляване на възпалението при контакт. Това го прави идеално средство за хора, които страдат от розацея, дерматография, мелазма и екзема. Вземете половин чаша пресен гел от алое вера и използвайте тампонче, за да нанесете върху кожата. Оставете да изсъхне. Правете 3 пъти дневно.

3. Кокосово масло
Кокосовото масло е чудесна естествена алтернатива на закупения от магазин овлажнител и подхожда на всички типове кожа. То има способността да прониква в кожата на по-дълбоко ниво от всеки друг продукт поради ниското си молекулно тегло и начина, по който се свързва с протеини. Поради своите противовъзпалителни свойства то е идеално лечение за хора, страдащи от псориазис и екзема, като същевременно поддържа кожата овлажнена и й позволява да заздравее по-бързо. Консумирайте супена лъжица кокосово масло веднъж дневно.
Нанасяйте го върху засегнатата област два пъти дневно и оставете да се абсорбира.

4. Куркума
Куркумата съдържа антиоксиданти и противовъзпалителни компоненти, които могат да направят кожата ви бляскава. Намалява белезите от акне и може да помогне на лицето да се изчисти от него. Оралната консумация на куркума е научно доказано, че контролира псориазиса.
Смесете я с вода, за да направите паста, нанесете върху кожата, за да намалите възпалението.

5. Лимонов сок
Лимоновият сок съдържа витамини, минерали и други естествени съединения, които засилват имунната система и дори се борят с рака. Лимоните съдържат високо количество витамин С, който е жизненоважен за укрепване на имунната система и борба с бактериалните инфекции и възпаления. Този плод действа върху склонната към акне кожа, като намалява както секрецията на масло, така и бактериите, причиняващи пъпки. Освен това намалява пигментацията. Нанесете лимонов сок върху лицето, след като сложите овлажнител, преди да си легнете.
Добавете лимонов сок към диетата си, за да помогнете в борбата с възпалението и да намалите производството на масло върху кожата.

6. Масло от чаено дърво
Маслото от чаено дърво е върховното чудо за повечето хронични състояния на кожата. Известно е със своите мощни антисептични свойства и способността си да лекува рани, което го прави едно от най-добрите антибактериални етерични масла за лечение на акне и други възпалителни състояния на кожата, включително екзема, пърхот, млечница, септични рани, трихофития и псориазис. Според Clinical Microbiology Reviews маслото от чаено дърво може да се използва и за борба с редица гъбични инфекции. То може да се прилага върху кожата локално, но винаги трябва да го разреждате с кокосово масло.

7. Доматен сок
Доматът наистина е суперхрана с различни ползи за здравето. Той е богат на витамин А, витамин С, ликопен и е с високо съдържание на антиоксиданти. Ползите от доматения сок за кожата включват намаляване на сърбежа, необичайно зачервяване, суха кожа и дразнене, което го прави идеално лечение за хора, страдащи от екзема и дерматографизъм. Доматеният сок регулира нивото на pH на кожата и помага за лечение на раздразнена кожа. Доматите са чудесен начин за борба с акне заради ликопена в тях. Те повишават защитния слой на кожата, увеличават производството на колаген и помагат на клетките на кожата да се регенерират.
Пийте доматен сок поне веднъж седмично, за да получите всички витамин С и ликопен. Използвайте доматите като маска за лице в продължение на 20 минути, за да абсорбирате антиоксидантите и да излекувате акнето.

8. Глина бентонит

Бентонитовата глина помага за изхвърлянето на токсините, за повишаване на имунитета и за намаляване на възпалението. Този чудотворен минерал има присъщи, устойчиви на топлина антибактериални свойства, които биха могли да осигурят евтино лечение срещу множество бактериални инфекции. Глината е в състояние да се свързва с бактерии и токсини, които живеят на повърхността на кожата и ги извлича. Това помага за намаляване на огнището на петна, облекчаване на зачервяването и борба с алергичните реакции от дразнещи лосиони. Тази глина може да действа като антибиотично лечение, когато се прилага локално върху кожата - тя ще успокои кожните инфекции и ще помогне на раните да зараснат по-бързо.
Използвайте като маска за лице, оставете за 15-20 минути, преди да изплакнете с топла вода. Нанесете богат, мазен крем.

Природата е пълна с естествени средства за лечение на почти всяко състояние на кожата. Въпреки това, психологията играе огромна роля в лечението, така че винаги не забравяйте да се грижите за себе си емоционално, преди да се грижите за себе си физически.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X